Bouwen aan een duurzame toekomst

Het Campus Café brengt de innovatiecommunity van Twente bij elkaar met breakoutsessies over nieuwe technologieën, innovatief en internationaal ondernemen en het binden van talent. Ondernemers, professionals, onderzoekers en talent krijgen hier de mogelijkheid om elkaar te inspireren, van elkaar te leren en elkaar beter te leren kennen.

 

Benieuwd naar de sessies van de vorige edities? Lees dan de terugblikken:

Terugblik Campus Café 15 april | Bouwen aan een duurzame toekomst

Op 15 april was het tijd voor het Campus Café rondom het thema ‘Bouwen aan een duurzame toekomst’. In verschillende sessies doken we dieper in dit thema. Tijd om het event samen te vatten en terug te blikken!

Ontwerpprocessen optimaliseren met generative design en VR/AR

In deze sessie namen Jan Kamphuis (Pioneering), Ko Bontje (Stamhuis), Chris de Vries (Itannex) en Tim Hermans (Recreate) ons mee in de wereld van Generative Design met VR/AR. Deze techniek zorgt ervoor dat je met minder tijd en moeite meerdere ontwerpen kunt genereren. “Het gaat erom wat je als mens in de software invoert aan data,” vertelde Chris. “Hoe completer de data, des te beter zullen de ontwerpen aansluiten op je wensen.” Ko vergeleek het met zeeslag. “Met het ‘oude’ ontwerpproces plaatste je steeds een pinnetje en hoopte je dat het raak was. Met Generative Design plaats je het hele bord vol pinnetjes, zodat je de rake pinnetjes eruit kunt filteren.” Deze nieuwe techniek verandert de spelregels van het ontwerpproces volledig. En daarmee verandert ook de klantervaring. Want een sneller ontwerpproces met meer opties die je ook nog eens kunt bekijken via VR/AR, zorgt voor een compleet andere beleving. Met deze nieuwe spelregels, kun je dus niet anders dan winnen.

Mini Talk

Start jouw team een nieuw project? Ga je samenwerken met andere organisaties? Heeft jouw team behoefte aan ontwikkeldoelen? Dan is Pioneering's online Escaperoom iets voor jouw team! Jeroen Hatenboer vertelt je er alles over. Het spel is ontwikkeld om je team te helpen. Het spelen van het spel met je team zorgt ervoor dat je elkaar als persoon leert kennen en krijg je inzicht in hoe je door samen te werken een klus beter kunt klaren.

CO2-reductie realiseren met Smart TinyLab

Parallel aan de sessie over Generative Design, liep de sessie over het Smart TinyLab. Saxion lector Christian Struck vertelde alles wat je moest weten over deze innovatieve proeftuin voor de bouwsector. “Het lab is zodanig modulair opgebouwd, dat we alles kunnen veranderen: van het aantal ramen tot meedraaien met de zon,” vertelde Christian. Tot 2023 zijn er bij het lab projecten gepland en gefinancierd. “En er is ruimte voor meer,” zegt Christian. “Het lab is open voor nieuwe projecten, voor bijvoorbeeld zonweringen of warmtepompen.” Door al deze projecten brengt het lab ondernemers, onderzoekers en studenten uit de bouwsector bij elkaar.

 

Innovatie Carrousel

De bedrijven Hams Interieurbouw, MSG, Roelofs, Salvitat, Gebr. van der Geest, Grootgroener en Anyflex pitchten als afsluiter de resultaten die ze de laatste zes weken hebben geboekt tijdens de Innovatie Caroussel. In het mkb-versnellingsprogramma Innovate GO werken zij aan het vermarkten van hun innovatieve businesscase. Na een korte pitch gingen de deelnemers uiteen in breakout rooms, waar de Innovate GO’ers vragen konden stellen aan de aanwezigen. Zo was Grootgroener bijvoorbeeld benieuwd of iemand in de breakout room advies kon geven over een verdienmodel dat bij hun innovatie past. Er werden dus volop nieuwe contacten gelegd en nieuwe ideeën opgedaan.

 

Volgende Editie: Talent Edition

Op 20 mei is het weer tijd voor de volgende editie: de ‘Talent Edition’. Want zonder talent kunnen bedrijven niet bestaan en ook niet doorgroeien. Het binden van talent op alle niveaus is daarom cruciaal voor een technologische regio als Twente. Talent is daarom het thema van de mei-editie van Campus Café. We geven je een beeld van alle initiatieven om van beide kanten de match te kunnen maken. Verder: hoe speel jij je als bedrijf in de kijker van talent en praktische handvatten om je team uit te breiden met internationals. Tot slot gaan we live matches maken op 3 hele toffe vacatures bij Twentse bedrijven. Erbij zijn? Houd dan onderstaande pagina in de gaten!

Pioneering Lunch Café | Donderdag 15 april, 12.00 uur

Pioneering organiseerde voorafgaand aan het Campus Café van donderdag 15 april een Lunch Café.

 

12.00 uur: Speciale sessie | Pioneering Lunch Café

 

Tijdens dit Lunch Café praatten we met Harrie Evers van Normteq en Ruud Mulder van Carthago ICT over de energietransitie. Het Lunch Café werd afgesloten met twee studenten die ontdekt hebben dat duurzaamheid spannend en uitdagend is. Sybren Hylkema en Bjorn Tousain deelden hun visie over duurzaamheid en wat dat betekent als ze een afstudeeropdracht en daarna een baan zoeken.