Solar Team Twente levert geweldige prestatie tijdens Bridgestone World Solar Challenge

De Bridgestone World Solar Challenge was dit jaar weer bloedstollend, en dat lag niet alleen lag aan de zinderende hitte in de Australische outback. De omstandigheden kunnen elk moment veranderen tijdens deze race tussen innovatieve zonneauto’s. Je weet nooit wat je kunt verwachten. Studententeam Solar Team Twente kon op de eerste dag van de race een mooie voorsprong bemachtigen. Tot dag vier van de 3000 kilometer lange race lag het team aan kop. Deze prestatie getuigt van de grote vooruitgang die het studententeam heeft geboekt met de nieuwe zonneauto RED E. Het nieuwe super aerodynamische ontwerp, de kleinere maar meer efficiënte zonnepanelen, de goed doordachte strategie, het testframe dat Twents bedrijf VIRO heeft gemaakt... Kortom, alles waar Solar Team Twente zich het afgelopen jaar mee bezig heeft gehouden droeg bij aan deze eerste plaats. Helaas werd de RED E op de vierde dag van de weg geblazen door een harde windvlaag. Het was noodweer in Australië. Gelukkig is de coureur ongedeerd. Jammer genoeg kunnen we niet hetzelfde van de RED E zeggen. De auto is dusdanig beschadigd geraakt dat het team niet door kan gaan met de race.  

In het kort

  • Solar Team Twente drie dagen lang op de nummer 1 positie 
  • De RED E wordt op de vierde racedag van de weg geblazen 
  • Desondanks een grote bijdrage aan innovatie op het gebied van transport op zonne-energie

 


Twente is dé geleider voor slimme oplossingen van toekomstbestendige bronnen voor energie. Voor meer informatie ga naar twente.com/renewable-energy!

Global Goal

global goal icon
Verrast

Met nog 865 kilometer te rijden tot de finish in Adelaide ging Solar Team Twente op de vierde racedag als leider in de wedstrijd van start. Na twintig minuten rijden werd coureur Evert van der Hoek verrast door een harde zijwind die de auto de weg af blies. De coureur kreeg de auto niet terug op de weg en gleed een kleine helling af. Hierbij belandde de Twentse zonnewagen ondersteboven in het rode zand. 

  

 

Het team greep snel in om de veiligheid van de coureur te verzekeren, en om te voorkomen dat er verdere schade zou optreden. Evert raakte gelukkig niet gewond bij het ongeval, maar werd veiligheidshalve wel naar het ziekenhuis gestuurd voor een check. Daar bleek alles in orde te zijn.  Uitgebreide inspectie aan de zonneauto leerde dat het niet verstandig is de race te vervolgen. 

 

  

Het abrupte einde van de race is een flinke klap voor Solar Team Twente. Annelies Dekker, teammanager: “Gelukkig is Evert veilig en ongedeerd uit de auto gekomen. Dit is op dit moment het allerbelangrijkste voor het team. We zijn ontzettend geschrokken maar heel blij dat we hier nog met z’n allen veilig staan. Zo’n incident zet de race toch in een bepaald perspectief.” 

Een mooie prestatie

Het feit dat het team drie volledige dagen aan kop heeft gelegen kan oprecht en met trots een geweldige prestatie worden genoemd. Het doel van Solar Team Twente is niet alleen het winnen van de race, maar ook het stimuleren van innovatie op het gebied van transport op zonne-energie. Zo creëert het team door de deelname aan Bridgestone World Solar Challenge aandacht voor de mogelijkheden van zonne-energie. Het toepasselijke motto van het team is dan ook “Challenge triggers innovation”. Bij de volgende editie kan Solar Team Twente voortbouwen op het huidige succes. De kennis die het studententeam nu heeft opgedaan vormt de basis van een nieuwe slimme strategie die bepaald gaat worden. Ook zullen er de volgende keer ongetwijfeld weer mooie innovaties plaatsvinden.  

Datum: 16 oktober 2019 |

Bron tekst: Solar Team Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Zonne-energie