Fotograaf: Lizet Beek

 

Bij groter groeien komen heel wat aspecten kijken. Hoe worden prioriteiten gesteld en beslissingen genomen? Hoe wordt omgegaan met HR, met financiering en de internationale markt? Volgens projectleider Rens Dommerholt komt er bij het aansturen van een organisatie met 100 werknemers heel wat meer kijken dan een bedrijf waar 15 mensen werken. “Om te beginnen zijn de communicatielijnen in een kleine organisatie korter”, zegt hij. “Elke persoon extra die erbij komt maakt het een stukje ingewikkelder. Naast de interne communicatie komen er meer zaken om de hoek kijken. Dat vraagt om een andere mindset. Ons GROW programma biedt hierbij de helpende hand.”

 

Inspireren, netwerken en een inhoudelijk programma

“Wat we gaan doen sluit aan op bestaande Start Up programma’s,” legt Rens uit. “Met GROW willen we inspireren, netwerken en een inhoudelijk programma aanbieden. We helpen bedrijven op weg, zodat ze daarna zelf in staat zijn om de groei voort te zetten.”

 

Een traject binnen het groeiprogramma begint met een uitgebreid assessment; een bedrijfsscan om te zien hoe het ervoor staat en wat de groei tegenhoudt. “Daarna volgt een tweedaagse kick-off om het langere termijn doel te bepalen en een 100-dagen-plan te maken,” vertelt Rens. “We werken steeds met groepen van 10 bedrijven uit verschillende sectoren, bijvoorbeeld in de medische technologie, softwarebedrijven of bedrijven die IT-oplossingen hebben die schaalbaar zijn. Uiteindelijk hebben deze bedrijven te maken met dezelfde uitdagingen als ze willen doorgroeien. Door ze aan elkaar te verbinden, kunnen ze ook van elkaar leren. Bovendien draagt het bij aan een goed werkend ecosysteem.”

 

Maandelijks worden expertsessies georganiseerd waarbij de bedrijven samen de inhoud induiken. “Daarnaast krijgt elk bedrijf een eigen procescoach die iedere twee weken contact opneemt om het bedrijf bij de les te houden. Op deze manier bieden we de bedrijven handvaten, zodat ze grip krijgen en de groei in de hand hebben.

 

Trots zijn en impact maken

“Dit programma levert niet alleen maar economische groei, baanzekerheid en een hogere mate van kennis op, meent Rens. “Het kan ook helpen om Twente trotser te maken op de bedrijven die we hebben. We mogen die bedrijven wel wat meer zichtbaar maken en laten zien wat onze regio te bieden heeft. Dan zijn mensen meer geneigd om hier te blijven en willen nieuwe bedrijven zich hier vestigen. We kunnen op het gebied van bedrijvigheid een ‘power house’ creëren dat opvalt bij investeerders. Dit helpt bedrijven weer om te groeien. Op deze manier kunnen we meer impact maken.”

 

Werving van bedrijven

“De komende twee jaar willen we 40 bedrijven in Twente helpen om te groeien”, vertelt Rens. “De werving van bedrijven pakken we samen met Ondernemend Twente op. Geïnteresseerde bedrijven met meer dan 10 fte en meer dan een miljoen euro aan omzet per jaar kunnen zich bij ons melden.”

 

Bruto Twents Geluk

Als we het hebben over Bruto Twents Geluk, dan draagt dit programma bij aan de pijlers:

 

Inkomen

“We creëren meer kansen voor nieuwe banen met inkomen.”

 

Baanzekerheid 

“Als bedrijven groeien zijn meer mensen nodig, ook voor de ‘complexere’ banen. Bedrijven draaien meer omzet, wat zorgt voor meer welvaart. Het is aannemelijk dat ze langer blijven voortbestaan en dus voor baanzekerheid zorgen.”

 

Persoonlijke ontwikkeling

“We gaan managementteams opleiden, die zelf in staat worden om de groei door te zetten. We gaan mensen trainen om het bedrijf naar een hoger niveau te kunnen tillen.”

 

Werk-privébalans

“Ik kan me voorstellen dat dit onderwerp van gesprek is tijdens het netwerkgedeelte van het programma.”

 

Sociale contacten

“Als je allemaal in dezelfde fase zit, is het prettig om zaken met elkaar te bespreken en elkaar de helpende hand te bieden. Verhalen bij elkaar ophalen en delen is onderdeel van het programma.”

 

Maatschappelijke betrokkenheid

“Als we meer met trots laten zien wat onze invloed op de wereld is, worden mensen meer betrokken bij onze regio.”

 

Subjectief welzijn

“Het voelt prettig als je in staat bent om te groeien met je bedrijf, terwijl je dat eerder niet kon.”

 

Milieu

“Dit kunnen we niet precies voorspellen, maar het kan zijn dat we bedrijven helpen groeien die werken aan verstandige keuzes voor onze planeet.”

 

Funding

Agenda van Twente

 

Meer weten?

Neem contact op met projectleider Scale Up programma Rens Dommerholt

T: 06- 34137009

M: r.dommerholt@novelt.com