Chips worden steeds belangrijker in onze samenleving. Ze zijn een onmisbaar onderdeel in bijna al onze apparaten thuis, maar ook in auto's, medische apparatuur, moderne productieprocessen en beveiligingssystemen.

 

“Twente heeft wereldwijd een unieke positie als het gaat om chipdesign", vertelt Timo Meinders, zakelijk directeur MESA+ Institute van de Universiteit Twente. “ We staan internationaal bekend als een van de beste chipdesigners. Dat hebben we onder andere te danken aan een sterke vakgroep onder leiding van professor Bram Nauta. Ook hoogwaardige faciliteiten zoals het MESA+ NanoLab en een sterk bedrijfsleven op het gebied van chip design, fotonica en microfluïdica hebben bijgedragen aan een sterk ecosysteem in Twente rondom chiptechnologie. Maar we moeten een stap voorwaarts doen om deze unieke positie ook te behouden. Daarom hebben kennis- en onderwijsinstellingen en het Twentse bedrijfsleven zich in de zomer van 2022 verenigd binnen ChipTech Twente om samen een belangrijke bijdrage te leveren aan de nieuwe generatie chips.”

Combinatie van technieken

Timo Meinders legt uit wat er binnen ChipTech Twente gaat gebeuren: “We gaan onderzoeken of we verschillende technieken, zoals micro-elektronica, fotonica, nanotechnologie, quantum en microfluïdica aan elkaar kunnen koppelen tot heterogene systemen. De combinatie van technieken is de toekomst, daar zijn wij van overtuigd.”

 

Tim Tiek, aangetrokken als general manager, vult aan: “Deze nieuwe chips kunnen gebruikt worden voor compleet nieuwe toepassingen. Zoals bijvoorbeeld een coronatest door speekselanalyse op je smartphone, de ontwikkeling van medicijnen tegen Alzheimer door een brein te imiteren op een chip of voor zelfrijdende auto's zodat deze optimaal kunnen ‘zien’ wat er om hen heen gebeurt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de talloze mogelijkheden van wat we er straks allemaal mee kunnen.”

 

Naast het opzetten van een onderzoeksprogramma naar chip design en heterogene chipsystemen, investeert ChipTech Twente ook in het opleiden van voldoende talent en het opzetten van een sterke pr- en lobbystrategie. Ook stelt ChipTech Twente een toekomstvisie op voor een fabriek waarin heterogene systemen getest en geproduceerd kunnen worden.

Samenwerken

“Om deze ambitie daadwerkelijk te realiseren, moeten we investeren in het behouden en aantrekken van talent, bedrijven en bedrijvigheid. We willen de gehele keten versterken, onder andere door samen te werken aan nieuwe onderzoeksprogramma's. Als het ergens kan om technologieën samen te voegen tot nieuwe producten en systemen, dan kan het hier. Naast de hoogwaardige kennis die we in huis hebben, zit er een enorme energie bij de bedrijven en alle andere betrokkenen. We gaan dit samen doen!” vertelt Tim Tiek enthousiast.

 

Binnen het Twentse ChipTech-cluster zijn inmiddels grote stappen gezet en sorteert het samen met nationale samenwerkingspartners voor op een nationale strategie voor semicon, fotonica en quantum. Daarmee gaat het cluster ook een nieuwe fase in en dat maakt dat andere accenten nodig zijn in de samenstelling en verdere uitvoering van het team van betrokkenen. Belangrijkste wijziging is dat general manager Tim Tiek zijn opgehaalde kennis overdraagt aan een uitvoeringsteam dat handen en voeten geeft aan de ambities en strategische koers.

EU Chips Act

Dit project is mede een antwoord op de EU Chips Act, waarin Europa inzet om minder afhankelijk te worden van Azië en de VS. Dat kan door de sterktes verder te versterken, in te zetten op voldoende talentprogramma’s en door first-kind-of-industries te ontwikkelen, zoals de foundry en het onderzoeksprogramma voor heterogene systemen. “Twente wil hier graag aan bijdragen. Juist Twente, want op het gebied van chipdesign en heterogene systemen behoort Twente tot de Europese top. Het is dan ook logisch dat Twente haar positie op dit vlak verder uitbouwt”, besluit Timo Meinders.

Meer weten?

Neem dan contact op met Marieke Stokkelaar
M: m.stokkelaar@chiptechtwente.com