Het World Trade Center (WTC) gaat zich hiervoor inzetten samen met UT, Saxion, Novelt, Ondernemend Twente en de gemeente Enschede. “Kennismigranten, de expats, komen hier vaak met hun hele familie naartoe en zijn ook van plan om langere tijd te blijven”, vertelt projectleider Michelle Ekkelkamp. “Dit zijn mensen waarin je als regio moet investeren om het voor hen aantrekkelijk te maken om hier te wonen, zeker als ze hier met hun hele gezin komen. We richten ons binnen ons project op drie thema’s: de carrièremogelijkheden voor de partner, het kennismaken met de taal en cultuur en een betere toegang tot informatievoorziening van overheidsinstanties zoals de gemeente of de woningbouwvereniging. Kortom, we willen hen meenemen in de Nederlandse cultuur.”

Cultuurverschillen

Dat laatste geldt omgekeerd ook voor het bedrijfsleven. Hoewel het voor hen soms moeilijk is om alle vacatures gevuld te krijgen, zien ze er toch tegenop om buitenlandse medewerkers aan te nemen. Dat zit hem volgens Michelle vaak in heel simpele dingen, zoals de taal en de cultuurverschillen, maar ook de immigratieformaliteiten die ingewikkeld kunnen zijn. “We richten ons daarom ook op het begeleiden van bedrijven. Bijvoorbeeld door het vertalen van documenten als arbeidscontracten en taalcursussen. We gaan daarom werken met internationaliseringsvouchers, waarmee bedrijven bijvoorbeeld een vertaalbureau of een cultuurcoach kunnen inkopen of een taaltraining voor medewerkers kunnen verzorgen.”

Ervaringen delen

Volgens Michelle is het ook belangrijk voor bedrijven om ervaringen te delen en de ervaren of minder ervaren bedrijven bij elkaar te brengen. “We willen kennisoverdracht op diverse thema’s organiseren tijdens kleine bijeenkomsten of een groter event”, zegt ze. “Er is genoeg te bedenken, dat kunnen we nooit in 1 jaar. We gaan beginnen, we gaan wat opzetten in het pilotjaar. En van daaruit bouwen we verder. We noemen het ook meer een programma dan een project.”

Bewustwording

Met partijen als Saxion, UT en de gemeente Enschede, is de werkgroep divers en heeft daardoor overal ingangen voor een stukje bewustwording door middel van een marketingcampagne. “We gaan ook samenwerken met bestaande projecten, zoals TalentIT, Connect Forward en Going Dutch. Dat zijn allemaal projecten met hetzelfde doel; buitenlandse studenten koppelen aan bedrijven in onze Regio.”

Bruto Twents Geluk

Als we het hebben over Bruto Twents Geluk, dan draagt het project bij aan de pijlers:

 

Inkomen  

“We zorgen er voor dat bedrijven beter toegerust zijn om met internationale medewerkers te werken. Afgestudeerden en gepromoveerden van buitenlandse afkomst maken daardoor meer kans op werk in de regio.” 

 

Baanzekerheid  

“Door dit project zullen meer bedrijven toegerust zijn op het werken met internationale medewerkers. De kans op een baan in de regio voor afgestudeerde internationale studenten en gepromoveerden wordt  hiermee vergroot. Partners van kennismigranten die “meereizen” en de loopbaan in Twente willen opbouwen of vervolgen bieden we hiermee dus ook een betere kans.” 

 

Persoonlijke ontwikkeling  

“Zowel het bedrijfsleven als de internationals werken aan hun persoonlijke ontwikkeling door interactie met andere culturen, het leren (of verbeteren) van een andere taal en (specifiek voor bedrijven) verbeteren van HR gerelateerde werkzaamheden.” 

 

Gezondheid  

“Door een plezierig verblijf in Nederland te bieden, dragen we bij aan de (mentale) gezondheid van de internationals. De kans dat ze hier blijven en werknemer blijven bij bedrijven wordt daardoor vergroot.” 

 

Werk-privébalans  

“Naast een baan is een fijn privé leven belangrijk. Met dit project vergroten we de toegang tot sport en cultureel aanbod.” 

 

Sociale contacten  

“We zorgen voor een goed netwerk van bedrijven die van elkaar kunnen leren. Het persoonlijk contact is hierbij essentieel; je stelt eerder een vraag als je een ander een beetje kent. Voor internationals creëren we momenten om elkaar te ontmoeten, variërend van een jaarlijkse beurs, fysieke ontmoetingsplek, tot meet-ups en taalgroepen.” 

 

Huisvesting  

“Huisvesting is een essentieel onderdeel van het aantrekken van internationals. Binnen het project is onze taak om bij bestaande (bouw) projecten “aan tafel” te zitten om deze doelgroep niet uit het oog te verliezen.” 

 

Funding

Agenda voor Twente

Meer weten?

Neem contact op met projectleider Michelle Ekkelkamp
T: 06 39 115 125
M: m.ekkelkamp@ecen.nl