Biodiversiteit
De biodiversiteit neemt steeds meer af en wordt wereldwijd steeds meer een probleem. Biodiversiteit gaat verder dan verschillende bloemen en planten bij elkaar.
Een juiste balans in biodiversiteit zorgt onder andere voor goed drinkwater en een schone(re) lucht, maar ook voor een goede en gezonde bodem waar planten en gewassen groeien die wij vervolgens eten.
Biodiversiteit staat niet alleen nauw in contact met de aarde en het klimaat, maar het is ook belangrijk voor onze voeding.

Biodiversiteit in kaart
Ook in de wetenschap timmert Twente aan de weg rondom biodiversiteit. Binnen vijf tot tien jaar een duidelijk overzicht van alle meercellige flora en fauna in Nederland en een infrastructuur om de soorten te identificeren. Dat is de ambitie van het megaproject ARISE, waarin de Universiteit Twente een belangrijke partner is.
De infrastructuur combineert gegevens van eDNA, beeld- en geluidsherkenning en radargegevens om een volledig beeld te vormen van de biodiversiteit in Nederland. ARISE voorziet beleidsmakers, waterschappen, provincies en andere betrokkenen van betrouwbaardere informatie over biodiversiteit. Bovendien kunnen Nederlandse onderzoekers gebruik maken van de verzamelde informatie.

Mineral Valley
Een goede en gezonde bodem is belangrijk om voedsel te verbouwen. Met duurzame bemesting en zelfs door innovatieve technologieën te gebruiken in de landbouw. De proeftuinen van Mineral Valley onderzoeken in de praktijk welke toepassingen en technologieën voor de landbouw het beste werken. Agrariërs, kennisinstellingen, overheden en bedrijven uit Twente werken op die manier samen aan de kringlooplandbouw in Twente.