Intelligente technologie voorkomt lange wachtrijen

Zonder kaartje naar een voetbalwedstrijd? Binnenkort kan het met de geavanceerde technologie van de Twentse startup 20Face. Door deze intelligente technologie zijn lange wachtrijen verleden tijd en kun je op een veilige en gemakkelijke manier het stadion betreden. 

In het kort

  • Om de veiligheid onder bepaalde omstandigheden te kunnen garanderen, is geoptimaliseerde, niet fraudegevoelige gezichtsherkenning in ongecontroleerde omgevingen en onder alle omstandigheden wenselijk 
  • De Twentse startup 20Face heeft een gezichtsherkenningstechnologie ontwikkeld die naast het gemak en gastvrijheid ook de privacy en veiligheid van gebruikers kan garanderen. 

Global Goal

global goal icon

Vorige week zaterdag is Heracles Almelo in samenwerking met 20Face een proef met gezichtsherkenning gestart. Zo’n 40 bestuursleden en skybox-supporters hadden een pasfoto ingestuurd die door 20Face was in gescand. Bij aankomst konden deze bezoekers langs een camera lopen, waarna de technologie op de laptop het beeld vergeleek met hun pasfoto en zij dus geen geprint of digitaal ticket meer nodig hadden om binnen te komen. 

Met of zonder baard?

Bij deze technologie speelt biometrie, het meten van een lichaam, een belangrijke rol. Bij de herkenning gaat het namelijk niet om het visuele uiterlijk, maar om de biometrische persoonsgegevens. Dit zijn persoonsgegevens die het resultaat zijn van een specifieke technische verwerking van fysieke, fysiologische of gedrag gerelateerde kenmerken van een persoon. Op basis van deze gegevens is eenduidige identificatie van een persoon mogelijk en kan zijn of haar identiteit worden bevestigd. “Ieder gezicht heeft bepaalde kenmerken die uniek zijn, zelfs als je een eeneiige tweeling bent. Die kenmerken leggen wij vast in ons systeem”, aldus Berno Bucker, projectmanager bij 20Face. Hierdoor is het systeem moeilijk te foppen, zo merkte Thijs, één van de bezoekers die deelnam aan de proef, ook. Hij had een foto ingestuurd waarop hij te zien was met baard, maar inmiddels had hij zich al gladgeschoren en toch herkende de technologie zijn gezicht en kon hij doorlopen. En zelfs als groepjes naar binnen lopen, worden ze in een flits door het systeem herkend. 

 

De technologie van 20Face biedt vele voordelen voor de bezoekers van Heracles Almelo, ze hoeven namelijk hun kaartje niet meer te scannen, waardoor er een snellere doorloop is bij de entreepoortjes. Met kernwaarden als gastvrijheid en laagdrempeligheid is het voor Heracles Almelo een belangrijke reden om het systeem in te voeren. Het is volgens Bas Wolters nu nog niet duidelijk op welke termijn Heracles het systeem zal invoeren, er zijn namelijk nog wat praktische zaken, zoals het kopen van een los kaartje, die besproken moeten worden.

Garantie van privacy en veiligheid

20Face heeft een systeem ontwikkeld waarmee geoptimaliseerde herkenning in ongecontroleerde omgevingen en onder alle omstandigheden mogelijk is. De technologie wordt toegepast in op maat gemaakte oplossingen en is ontworpen om eenvoudige integratie in een verscheidenheid aan applicaties mogelijk te maken. Anders dan andere gezichtsherkenningstechnologie onderscheidt 20Face zich op het gebied van het opslaan van de gegevens. Bucker: “Wij vragen heel doelgericht toestemming voor het gebruik van data. Bovendien slaan wij niet alle data op op één server, maar verspreiden wij versleutelde stukjes over meerdere servers, zodat hackers nooit alle stukjes van de puzzel in één keer kunnen vinden.” Op deze manier garandeert 20Face de privacy en veiligheid van gebruikers. 

Datum: 7 februari 2019 |

Bron tekst: Heracles Almelo en 20Face |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #innovatie