De duurzame brandstof van de toekomst!

Het is tijd voor een duurzame wereld! De fossiele brandstoffen die de aarde in 200 miljoen jaar geproduceerd heeft hebben we in 200 jaar tijd bijna opgemaakt. Dat is extreem snel. We zijn echter optimistisch over de toekomst; een gedeelte van de oplossing hebben we hier tenslotte in onze handen!

In het kort

  • Fossiele brandstoffen raken op en dit is erg slecht voor ons toekomstperspectief  

  • Nieuwe manieren om energie op te wekken zijn hard nodig, gelukkig heeft Empyro hier een oplossing voor!

Global Goal

global goal icon
Pyrolyse

Die oplossing werd in mei 2015, in de vorm van pyrolysefabriek Empyro, geopend op het AkzoNobel terrein in Hengelo. Achter de unieke techniek schuilt 20 jaar research- en ontwikkelwerk en een flinke dosis doorzettingsvermogen, aldus Gerhard Muggen, directeur van BTG Bioliquids. “Je hebt eigenwijsheid nodig om een technologie als deze op de markt te brengen want het is baanbrekend. Het basisprincipe van het pyrolyse proces komt ook in de natuur voor, maar op commerciёle schaal bestond het nog niet. Bij Empyro verwarmen we biomassa binnen heel korte tijd tot 500 graden celcius zonder daar zuurstof bij toe te laten. Er ontstaat een soort olieachtige damp die we vervolgens condenseren.  Van 1000 kilo biomassa, bestaand uit bijvoorbeeld houtsnippers, maak je zo’n 700 kilo olie. De overige 200 kilo gebruiken we voor het opwekken van elektriciteit en warmte, genoeg om ons eigen systeem aan te drijven. Het klinkt eenvoudig maar het is echt een uitdaging om dit op grote schaal te realiseren. Ik ben dan ook ongelooflijk trots dat de fabriek er nu alweer meer dan een jaar staat!’’

Brandstof en veel meer

‘’We ontkoppelen de bron van de biomassa en het feitelijke gebruik. We brengen de pyrolyse fabrieken naar landen als Zweden en Canada waar biomassa duurzaam, in voldoende mate en goedkoop beschikbaar is. Daar gaan we de ruwe pyrolyse olie maken die vervolgens lokaal gebruikt of getransporteerd kan worden naar landen met weinig biomassa, waar wel een vraag is naar energie of chemicaliën.  Het grote voordeel van olie is dat je het kunt opslaan en transporteren. Onze klant FrieslandCampina gebruikt de olie om op duurzame wijze stoom op te wekken om hun ketels te laten draaien. Als zij de biomassa zouden moeten opslaan rondom hun fabriek zou dat betekenen dat er grote loodsen dichtbij de bebouwde kom komen te staan. Daarnaast is er bij de opslag van biomassa kans op schimmel en het ontstaan van bacteriën. De olie kun je lange tijd bewaren. 

 

De olie die we produceren kan niet alleen gebruikt worden als brandstof maar op termijn bijvoorbeeld ook voor het produceren van asfalt, bitumen voor daken, lijmstoffen en chemicaliën. Vooral in die laatste categorie is onze olie belangrijk; wind- en zonne-energie zijn mooie manieren om energie op te wekken maar chemicaliën kun je er niet mee maken. Een vliegtuig laten vliegen op wind of zonne-energie zie ik ook niet snel gebeuren, daar heb je toch een brandstof voor nodig.”

Exclusieve samenwerkingsovereenkomst met Technip

BTG Bioliquids (BTL) tekende onlangs een overeenkomst met Technip, een bedrijf dat wereldwijd leider is op het gebied van projectmanagement, engineering en constructie voor de energie-industrie. Met vestigingen in 45 landen, heeft Technip hoogwaardige industriële voorzieningen op alle continenten en is er een vloot van gespecialiseerde vaartuigen beschikbaar voor de installatie van pijpleidingen en onderzeese constructie. De overeenkomst combineert de mondiale kracht van Technip in technologie, engineering, inkoop en constructie met de expertise van BTL in ontwerp en commerciële bedrijfsvoering van een van de eerste Fast Pyrolysis Oil productiefaciliteiten in de wereld. Technip en BTL gaan ook samenwerken in het ontwikkelen van de commerciële toepassing  van Fast Pyrolysis Oil voor duurzame brandstof en als grondstof voor de petrochemische industrie. 

 

“Deze overeenkomst geeft ons de gelegenheid ons als technologiebedrijf op de wereldkaart te zetten. De sterke combinatie van Technip en BTL gaat nu turnkey pyrolyse-installaties en diensten aanbieden aan industrieën die op zoek zijn naar nieuwe toepassingen van biomassa als voorbereiding op de transitie naar een “bio-based economy.” 

 

Henk Kamp, Minister van Economische Zaken, voegt toe: “Deze samenwerking is een volgende stap naar een meer duurzame raffinagesector. Ik moedig bedrijven aan het aandeel van renewables in hun energieverbruik te verhogen. De samenwerking tussen Technip en BTL zal de mondiale ontwikkeling van deze veelbelovende technologie mogelijk maken.”

Datum: 17 oktober 2016 |

Bron tekst: Empyro, BTG Bioliquids |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #BTG