Twentse bio-olie valt in de prijzen

Met bio-olie uit biomassa kunnen fossiele brandstoffen worden vervangen. BTG-BTL uit Enschede won in Lissabon een prijs voor haar bijdrage aan de bevordering van de biomassa-industrie en de markt daarvan.

In het kort

  • Pyrolyse-olie is een vloeibare olie en een duurzaam en hernieuwbaar alternatief voor fossiele brandstoffen.
  • Het Twentse BTG-BTL ontwikkelde de techniek om deze olie te produceren.
  • Op het Europese biomassacongres won BTG een award voor haar bijdrage aan de biomassa-industrie en de markt daarvan.

Global Goal

global goal icon
Voorbeeld voor schone energie

De prijs is een initiatief van de EUBIA, de Europese vereniging voor de biomassa-industrie. De organisatie van het Europees biomassacongres waar de awards werden uitgereikt, roemt met name het succes van BTG-BTL met de zogeheten pyrolysetechniek waardoor olie wordt gewonnen uit houtoutafval.

 

De organisatie wijst op de miljoenenorder die BTG-BTL binnenhaalde. “Dat is een voorbeeld van hoe decennialang onderzoek, ontwikkeling, commitment en innovatie kan leiden tot schone energie, werkgelegenheid en duurzame groei van biomassa”, zegt Giuliano Grassi, secretaris-generaal van de EUBIA. In Finland wordt een fabriek neergezet waar dankzij de geavanceerde BTG-BTL-technologie olie kan worden gewonnen uit onder andere houtafval. In eerste instantie gaat het om één fabriek, maar de klant heeft al aangegeven er nog drie te willen, waarmee de totale order op 100 miljoen euro uitkomt. De bouw van één fabriek gaat zeker 100 fulltime banen in Nederland opleveren.

Duidelijke waardering

Venendaal is zeer verheugd met de prijs. “Dit is een heel duidelijke waardering voor ons werk en eigenlijk een prijs voor ons hele ‘oeuvre’. Daarnaast beschouw ik het als een aanmoediging om onze innovatieve technologieën verder te ontwikkelen en uit te rollen zodat we toewerken naar een duurzame economie.” Venendaal benadrukt dat de Europese Commissie (EC) een belangrijke rol heeft gespeeld in de ambities van het bedrijf. “De programma’s van de EC zijn zeer behulpzaam geweest bij het ontwikkelen van deze technologie.” Voor die ontwikkeling is volgens de CEO een langetermijnvisie onontbeerlijk geweest. "Op termijn kan pyrolyse-olie niet alleen worden ingezet om Nederland van het Gronings aardgas af te helpen, maar is het ook een prima brandstof voor de stapsgewijze verduurzaming van raffinaderijen", aldus Venendaal

Over BTG-BTL

De techniek voor de productie van pyrolyse-olie uit restafval werd meer dan 25 jaar geleden bedacht aan de Universiteit Twente. In 1993 nam BTG de ontwikkeling en opschaling over. Vijftien jaar later, in 2008 werd BTG BioLiquids (BTG-BTL) opgericht dat zich samen met TechnipFMC richt op de uitrol van de techniek. Ondersteund door het Europese FP7 programma werd in 2015 de eerste fabriek, Empyro, geopend in Hengelo op het terrein van Nouryon – voormalig AkzoNobel. Deze fabriek werd in december 2018 overgenomen door Twence en draait sindsdien zelfstandig. In 2019 kregen BTG-BTL en TechnipFMC de eerste internationale opdracht voor een fabriek in het Finse Lieksa, die draait op het principe Non Fossil, Non Food.

Twente: sterk in duurzame innovaties

In Twente worden veel oplossingen ontwikkeld om duurzame energie te produceren en op slimme manieren energie te besparen. Enkele hot topics hierbij zijn windenergie, zonne-energie en bio-energie.
Naast oplossingen voor echte groene schone elektriciteit en andere duurzame brandstoffen heeft Twente ook oplossingen om CO2 uitstoot te verminderen.

Datum: 28 mei 2019 |

Bron tekst: BTG |

Auteur: Twente.com

Lee meer over #energietechnologie