Pyrolyse-olie uit biomassa gaat de grens over

Het Europese aandeel van energie uit biomassa zal verder gaan groeien nu BTG-BTL een biofabriek gaat bouwen in Scandinavië. Finland gaat in stappen honderd miljoen euro investeren in een nieuwe Nederlandse technologie waarmee olie kan worden gewonnen uit onder andere houtafval. De Nederlandse innovatie wordt toegepast bij Scandinavische houtzagerijen, waar de afvalstroom zaagsel gebruikt wordt. De bouw van één fabriek in Scandinavië is goed voor 100 fulltime banen in Nederland.

CO2-besparing

De pyrolyse-technologie van BTG-BTL, mede ontwikkeld met financiële steun van het Topsectoren Programma van het ministerie van Economische Zaken, wordt momenteel al met succes toegepast in de Hengelose fabriek Empyro in Twente. Hier wordt uit houtresten olie gemaakt voor de energievoorziening van de fabriek van FrieslandCampina in Borculo. De CO2-besparing die daar wordt bereikt is 24.000 ton per jaar en er wordt jaarlijks tien miljoen m3 aardgas bespaard. Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van ongeveer 8000 huishoudens.

 

Zaagsel als grondstof

De onderneming in Finland, gerund door Green Fuel Nordic Oy, zal 20 miljoen liter olie per jaar produceren. Deze olie zal worden gebruikt door diverse fabrieken in Finland en Nederland. De pyrolyse-fabriek komt te staan naast een houtzagerij in Lieksa, ongeveer zes uur rijden ten noorden van Helsinki. Het restafval van de zagerij (het zaagsel) wordt gebruikt als grondstof voor de olie. De bij het proces geproduceerde stoom wordt duurzaam gebruikt in het eigen proces. De verwachte opening van de pyrolyse-fabriek is in 2020.

Olie in een paar seconden

BTG-BTL biedt een techniek aan waarbij door middel van pyrolyse uit natuurlijk restafval een hernieuwbare ruwe olie kan worden gegenereerd. Bij pyrolyse worden grondstoffen, zoals zaagsel of bermgras, zonder zuurstof verhit tot ongeveer 500 graden Celsius, waardoor ruwe bio-olie ontstaat. Dit proces duurt met deze techniek een paar seconden, waar de natuur daar enkele miljoenen jaren voor nodig heeft.

 

Vervanging van aardgas of stookolie

De geproduceerde olie kan op allerlei manieren verwerkt worden, onder andere in de industrie voor de vervanging van aardgas of stookolie, maar het kan na bewerking ook gebruikt worden als transportbrandstof in auto’s, vliegtuigen en schepen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van restafval hoeven er geen extra bomen gekapt te worden of landbouwgrond te worden geofferd voor het verbouwen van de grondstoffen.

Non fossil, non food

“We kunnen oprecht stellen dat het gaat om ‘non fossil, non food’-olie”, vertelt Gerhard Muggen, managing director bij BTG-BTL. “Onze olie is een goed alternatief voor fossiele olie en gaat ook niet ten koste van landbouwgrond of bossen. Het is echt een duurzame vorm van energie. Het contract met Green Fuel Nordic Oy is een belangrijke stap in de internationale uitrol van onze technologie en is het bewijs dat klanten geloven in de potentie van pyrolyse als hernieuwbare oliebron. Het is fantastisch dat een land als Finland, waar ze heel ver zijn op het gebied van duurzaamheid, voor onze Nederlandse techniek kiest.”

 

“De afgelopen jaren heeft zich een soort race afgespeeld"

 

Grote toename in vraag

Muggen voorziet een grote toename in vraag naar pyrolyse-olie. “De afgelopen jaren heeft zich een soort race afgespeeld tussen verschillende soorten geavanceerde biobrandstoffen. Pyrolyse olie is hier uitgekomen als een van de meest aantrekkelijke routes. Ik verwacht dat er binnenkort meer bestellingen volgen uit andere landen en dat daar ook grote oliemaatschappijen tussen zullen zitten.”

Over BTG-BTL

De techniek voor de productie van pyrolyse-olie uit restafval werd meer dan 25 jaar geleden bedacht aan de Universiteit Twente. In 1993 nam BTG de ontwikkeling en opschaling over. Vijftien jaar later, in 2008 werd BTG BioLiquids (BTG-BTL) opgericht dat zich samen met TechnipFMC richt op de uitrol van de techniek. Ondersteund door het Europese FP7 programma werd in 2015 de eerste fabriek, Empyro, geopend in Hengelo op het terrein van Nouryon – voormalig AkzoNobel. Deze fabriek werd in december 2018 overgenomen door Twence en draait sindsdien zelfstandig. In 2019 kregen BTG-BTL en TechnipFMC de eerste internationale opdracht voor een fabriek in het Finse Lieksa, die draait op het principe Non Fossil, Non Food.

Datum: 15 mei 2019 |

Bron tekst: BTG-world.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #energietechnologie