Campus Café - 17 februari

Campus Café verbindt de Twentse innovatiecommunity

Het Campus Café brengt de innovatiecommunity van Twente bij elkaar met breakoutsessies over nieuwe technologieën, innovatief en internationaal ondernemen en het binden van talent. Ondernemers, professionals, onderzoekers en talent krijgen hier de mogelijkheid om elkaar te inspireren, van elkaar te leren en elkaar beter te leren kennen.

Campus Café: Energy & Battery - een terugblik

Afgelopen donderdag was het weer tijd voor een editie van het Campus Café – hopelijk de laatste digitale! Dit keer stond het volledig in het teken van energie: van batterij tot waterstof. Een terugblik.

Battery Breakthrough! Ask the professor… Mark Huijben
In de eerste sessie vertelde Prof. Dr. Ir. Mark Huijben van de Universiteit Twente on alles over de wereld van batterijen. Hij is betrokken bij het Twente Centre for Advanced Battery Technology. Binnen dit centrum zijn 100 onderzoekers in 25 onderzoeksgroepen actief over de gehele batterij value chain. Hun visie? “Batterijen zijn de sleutel tot een duurzame samenleving. Wij willen een leidend multidisciplinair onderzoekscentrum zijn dat toekomstige innovatie aandrijft op het gebied van duurzame batterijsystemen over de volledige levenscyclus.” Dat doen ze door een integrale aanpak: van ruwe materialen tot recyclen. Daarmee werken ze naar een circulaire batterij value chain. Dat gaat natuurlijk niet zonder uitdagingen: “De grootste uitdaging is het vinden van grondstoffen die in overvloed aanwezig zijn, die recyclebaar zijn, die energie efficiënt zijn met lage kosten. Dat alles bij elkaar is niet niks.” Daarom is er een nationaal actieplan opgesteld om de positie van Nederland te versterken en zo meer kansen te creëren in de wereldwijde batterij value chain. “Nederland was een tijdje ingedut, maar nu wordt onze positie beter op alle aspecten. Maar dan alsnog loopt wetgeving vaak twee tot drie jaar achter. Als we op nationaal de krachten bundelen, zijn we sterker en kunnen we meer impact maken.” Voel je dan ook vrij om contact op te nemen met Mark wanneer je bij wilt dragen aan deze impact!

H2: het lichtste gas met grootse effecten!
Vervolgens neemt Ton Beune het woord. Hij is manager van de H2 Hub Twente. “Het energiesysteem van de toekomst kent een aantal uitdagingen. Zo moet onder andere de CO2 uitstoot drastisch naar beneden en moeten we stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen voor het opwekken van energie. Hoe gaan we dat doen? Hoe zorgen we bijvoorbeeld voor de omslag van het rijden op diesel naar elektrisch rijden? Hyundai is de grootste leverancier van elektrische voertuigen, maar leverde het afgelopen jaar maar 500 vrachtwagens in Europa. Een druppel op de gloeiende plaat. Natuurlijk kunnen we deze wereldproblemen niet zelf oplossen, maar we kunnen als regio wel stappen zetten.” Daarom is er de H2 Hub Twente: een verbindend waterstofplatform van overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Is waterstof dan het antwoord op al die uitdagingen? “De komende jaren moeten dat uitwijzen,” zegt Ton.

En dat onderstreept Ir. Hans Gelten, projectmanager bij het lectoraat duurzame energievoorziening aan Hogeschool Saxion. Hij vervolgt de sessie met een uitgebreide uitleg over waterstof en wat je ermee kunt. “Als je het hebt, kun je het gebruiken voor de industrie, maar ook voor energievoorziening.” Samen met H2 Hub is het lectoraat een aantal initiatieven gestart. Een daarvan is de learning community, waarin het complete waterstofproces aan bod komt: van projectmanagement en disseminatie tot testen. Hans: “Aandacht voor veiligheid loopt als een rode draad door het proces.”

Dat waterstof potentie heeft, laten Irene en Johan van Green Team Twente zien. Dit studententeam bestaat uit 28 studenten die een auto op waterstof bouwen. Met die auto rijden ze de Shell Ecomarathon en het doel is om zo ver mogelijk op zo min mogelijk waterstof te rijden. Daarin zijn ze wereldkampioen en dit jaar gaan ze die titel verdedigen. “Dit jaar dagen we onszelf nog meer uit,” vertelt Irene. “We ontwikkelen namelijk ook een waterstofauto die snel moet kunnen rijden. Daar komen weer hele andere uitdagingen bij kijken.” De studenten mogen de Future Factory op het Kennispark hun thuisbasis noemen. Daar hebben ze een kantoor met een grote werkplaats. “We zijn altijd enthousiast wanneer mensen rondgeleid willen worden. En studenten moeten ons goed in de gaten houden, want we gaan bijna van start met het werven van het team van volgend jaar!”