Nedap biedt slimme oplossingen voor retailers: meer inzicht in voorraad en sneller afrekenen

Ze zijn de wereldwijde marktleider in RFID-oplossingen. Nedap heeft een slim en innovatief kassasysteem ontwikkeld dat ondernemers meer inzicht geeft in de eigen voorraad en dat ze in staat stelt sneller af te rekenen met de klant.

Of het nou gaat om H&M, Vero Moda, Puma of Hugo Boss; allemaal weten ze de weg naar Groenlo te vinden. Daar, in het hart van de Achterhoek, werkt Nedap aan tal van innovaties. Het bedrijf is werkzaam in marktgroepen als Healthcare, Security Management, Staffing Solutions, maar ook in de Retail. Hoe die grote merken Nedap weten te vinden? “Dat is een proces dat door de jaren heen is gegroeid”, zegt Daniël Doorman. “We bieden oplossingen aan die gebruiksvriendelijk zijn voor retailers. Als je iedere keer de beste gebruikerservaring biedt, dan weten de grote jongens je op een bepaald moment ook te vinden.”
Doorman werkt voor Nedap als Product Manager op het gebied van RFID-oplossingen voor retail, ofwel radio-frequency identification. “Het is een technologie die retailers de mogelijkheid geeft om snel unieke productinformatie uit te lezen, zonder dat je elk product afzonderlijk in handen hoeft te hebben."

Voordeel

Dat is direct het grote voordeel van de technologie. “Veel retailers weten niet exact welke producten ze in de winkel hebben. Door het jaar heen raken ze producten kwijt, sturen ze artikelen terug, of worden deze gestolen. Dat kan vervelend zijn voor klanten die iets willen kopen, terwijl de winkel het niet voorradig heeft. Omdat de winkelmedewerker het overzicht niet heeft, weet hij bovendien niet dat het product aangevuld moet worden. Met RFID-technologie kunnen retailers in korte tijd grote hoeveelheden producten scannen. Door elke week, of elke dag, met een RFID-reader door de winkel te lopen weten ze precies wat ze in de winkel hebben. Ze grijpen minder snel mis, waardoor de verkoopkans groter wordt.”

Sneller afrekenen

De RFID-technologie zorgt er dus voor dat retailers een beter overzicht hebben van hun voorraad. Dat scheelt een zaterdagochtend balansen met het complete personeel. Maar ook op andere vlakken kan de technologie worden ingezet. Bijvoorbeeld voor het afrekenen van producten. Hiervoor heeft Nedap recentelijk iD POS 2 gelanceerd, een kassalezer met RFID-technologie. “Hierop kan je bijvoorbeeld een stapel kleding leggen. Het apparaat leest dan in één keer alle labels. Medewerkers hoeven niet langer elk product stuk voor stuk te scannen. Het werkt een stuk sneller, waardoor klanten minder lang in de rij hoeven te staan. Het apparaat werkt bovendien goed samen met bestaande kassasystemen. Het is heel erg plug and play. Ondernemers kunnen het binnen vijf minuten werkend in de winkel hebben. Dat maakt deze innovatie uniek.”

Ontwikkeling

Het zijn ontwikkelingen die klanten van Nedap maar wat graag omarmen. Het technologiebedrijf uit Groenlo gaat zorgvuldig te werk bij het maken van dergelijke producten. “Er komen veel disciplines bij kijken”, zegt Doorman. “Met ons Product Managementteam doen we marktonderzoek bij onze klanten en houden we rekening met trends. Als de vraag van de klant past binnen onze proposities proberen we zo snel mogelijk naar een eerste prototype toe te werken. We ontwikkelen de hardware, bouwen de software, maar er moet ook een database ontwikkeld worden waarin alle informatie van de RFID-labels wordt verzameld. Onze security-mensen kijken weer hoe die labels beveiligd kunnen worden, zodat diefstal zoveel mogelijk kan worden voorkomen.” 

Het prototype wordt vervolgens getest in winkels. “Met de feedback die we daaruit halen ontwikkelen we het product verder door. Dat doen we net zo lang totdat er een product staat dat naar wens is van de eindgebruiker. Pas na die fase gaan we over tot de daadwerkelijke productie. Er is dus een hele stroom van ontwikkelaars nodig, voordat je het kan vertalen in een gebruiksapp. Ik vind het heel gaaf dat we al die disciplines in Groenlo in huis hebben.”

En terwijl het ene product net staat, is Nedap alweer bezig met de volgende innovatie. Wat er in de toekomst van het bedrijf verwacht mag worden op het gebied van RFID-oplossingen? Doorman kan er nog weinig over loslaten. “We doen continu marktonderzoek”, zegt hij. “We blijven ons erop richten dat de winkelvoorraad goed beheerd kan worden, met een zo fijn mogelijke ervaring voor winkelmedewerkers. Daarnaast kijken we hoe we de check-outoplossingen (afrekensystemen) verder kunnen uitbreiden, maar ook hoe het anti-diefstalsysteem nog beter kan worden. In wat voor producten dat vertaald kan worden is nu nog niet te zeggen. Dat moet de toekomst uitwijzen."

Datum: 28 april 2023 |

Bron tekst: Nedap |

Auteur: Willem Korenromp

Lees meer over #innovatie