Crematoria Twente | Enschede, Borne, Oldenzaal, Almelo

’t Nieje Good Goan

De rituelen rondom overlijden, afscheid nemen en herdenken zijn cultureel bepaald waarbij iedereen rouwt en herdenkt op zijn of haar eigen manier. Een gezonde samenleving is een samenleving waarbij er aandacht is voor de dood en waarbij de manier van gedenken past bij de tijdsgeest. Met dit project wil Crematoria Twente een innovatieve en vernieuwende manier van herdenken zoeken die past bij het Twentse karakter. Dat kan een nieuw ritueel zijn; een ritueel waar inwoners zichzelf in herkennen en dat bij hen past. De activiteiten die hiervoor worden opgezet zijn het creëren van een gemeenschap waar ondernemen, (wetenschappelijk) onderwijs, kunst, techniek en cultuur elkaar ontmoeten. De gemeenschap gaat nadenken over een hedendaagse en toekomstige manier om de dood en alles wat hierom heen hangt ‘normaler’ te maken.

Het resultaat moet tastbaar zijn, maar is nog niet in beton gegoten. Het kan een innovatief product zijn wat de onderneming in de markt kan gaan zetten maar zou ook een tentoonstelling of kunstwerk kunnen zijn. Het idee is dat door middel van technologie, een kunstzinnige toepassing wordt gemaakt dat vernieuwend is voor rituelen rondom overlijden. Idealiter leidt dit tot gesprekken waarbij de angst voor de dood en het accepteren van sterven als onderdeel van het leven bespreekbaar wordt gemaakt (passend bij wens van de raad voor Volksgezondheid & Samenleving). 

Met dit bijzonder en vernieuwende project kan de regio Twente inspelen op de landelijke aandacht voor de dood waarbij cultuur, innovatieve techniek en ondernemen moet gaan leiden tot nieuwe concepten op het gebied van het herdenken van overledenen. 

 

Innovatieve broedplaatsen

Bekijk de andere gehonoreerde projecten binnen type 3 'innovatieve projecten'.

Contactgegevens

Bezoek de Creatieve Broedplaatsen socials!

 

      

 

Deze website is onderdeel van Twente.com. Klik hieronder op de # voor interessante artikelen over diverse onderwerpen en check ook de socials van twente.com.