Solar Boat Twente

De grenzen opzoeken van beschikbare technieken om de energie van de zon om te zetten in vaarsnelheid en behendigheid in het water van de Twentse zonneboot. Dat is het doel van het team van 15 RED Engineers van Solar Boat Twente, studenten aan Universiteit Twente.

logo Solar Boat Twente
Lees hieronder meer

Contactinformatie

Solar Boat Twente
Marssteden 124
7547 TD Enschede
+31 (0)6 43 58 68 92 info@solarboattwente.nl www.solarboattwente.nl
Vaarsnelheid voor volhoudbare toekomst

In gezamenlijkheid met anderen wil dit Twentse studenten team internationaal mensen inspireren om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Door te ontwerpen, bouwen en racen van een innovatieve boot aangedreven door zonne-energie.

Zonnedek voor meer energie

De Twentse zonneboot heeft een lengte van 7 meter, een breedte van 1,60 meter en kan met een gewicht van slechts 110 kilogram een topsnelheid varen van 45 kilometer per uur. Het zonnedek is voorzien van thin-film zonnecellen die het zonlicht omzetten in elektrische energie die wordt opgeslagen in de accu onderin de boot. Vanaf een snelheid van 20 kilometer per uur tillen de elektronisch aangedreven draagvleugels de romp uit het water.

Geringe waterwrijving

Zo kan de boot stabiel door het water varen met heel geringe waterwrijving. De hydrodynamisch ontworpen romp is gemaakt met koolstofvezelweefsel voor een minimaal gewicht en maximale stijfheid. De zonneboot heeft een contra-roterende schroef, dus twee schroefdelen die in tegengestelde richting draaien. Het is de meest efficiënte – en dus duurzame – manier om de zonenergie om te zetten in voorwaartse snelheid door het water. Zoals tijdens het wereldkampioenschap racen met zonneboten in Monaco, Frankrijk. 

Datum: 25 oktober 2018 |