Leerlingen bouwen zonneboot voor Young Solar Challenge

Solar Boat Twente en het Stedelijk Lyceum Kottenpark starten 2020 met een unieke ontwikkelingskans voor middelbare scholieren: Young Solar Boat Twente. Dit jaar zullen 14 leerlingen van het Kottenpark Lyceum zich gaan inzetten om een zonneboot te bouwen voor de Young Solar Challenge. Met het Young Solar Boat team hoopt het studententeam Solar Boat Twente de nóg jongere generatie ook te enthousiasmeren op het gebied van techniek, innovatie en duurzaam transport.

In het kort

  • Jonge generatie enthousiasmeren op het gebeid van techniek, innovatie en duurzaam transport.
  • Leerlingen maken kennis met technologie tijdens bouw zonneboot.

 

Twente is dé geleider voor slimme oplossingen van toekomstbestendige bronnen voor energie. Voor meer informatie ga naar twente.com/renewable-energy!

Global Goal

global goal icon
Young Solar Boat Twente

Ongeveer een week geleden kwamen de scholieren van het Stedelijk Lyceum Kottenpark uit Enschede voor het eerst bij elkaar in de Classroom of the Future op de Universiteit van Twente. Hier hebben zij samen met hun begeleiders en een aantal leden van het studententeam Solar Boat Twente de eerste stappen gezet om in mei te kunnen deelnemen aan de eerste race van de Young Solar Challenge. In de middag werd er in verschillende groepen besproken wat er de komende periode allemaal moet gebeuren op het gebied van techniek, communicatie en organisatie. Aan het einde van de middag hebben de scholieren aan hun ouders gepresenteerd wat er allemaal komt kijken bij het in elkaar zetten van een zonneboot en waar ze zich de komende periode mee bezig gaan houden.

 

“Young Solar Boat teams zijn niet nieuw, maar in Twente is dit uniek”, vertelt Xavier Roosendaal, teammanager van Solar Boat Twente. ”We zijn dan ook erg blij dat het Stedelijk Lyceum Kottenpark net zo enthousiast is als wij om een Young Solar Boat Twente team op te richten’’, vervolgt Roosendaal. Debby Vuurpijl en Heleen Kok, leraressen op de school en begeleidsters van het team, zijn ook erg blij met het initiatief. “Wij zijn trots dat we dit team in zo’n korte tijd hebben kunnen opzetten en dat zoveel leerlingen enthousiast zijn om mee te doen aan het project’’, aldus Vuurpijl. De 14 leerlingen die meedoen aan het project doen dit allemaal naast hun reguliere lessen, en doen dit project dus in hun vrije tijd.

Young Solar Challenge

De Young Solar Challenge is een competitie bestaande uit drie zonnebootraces, waar teams van middelbare scholieren uit het hele land aan meedoen. Alle teams die meedoen aan de competitie ontvangen een bouwpakket die ze zelf in elkaar zullen zetten. Van het maken en lamineren van de romp tot aan het aanleggen van het elektrische systeem in de zonneboot. Niet alleen op technisch gebied leren de scholieren veel, ook op het gebied van organisatie, communicatie en samenwerken kunnen zij een hoop opsteken. De jongeren moeten zich namelijk aanmelden voor de races, maar ook alle andere organisatorische zaken rondom de races moeten geregeld worden; zoals vervoer, eten en slaapplekken. Om ervoor te zorgen dat alles gerealiseerd kan worden dienen de leerlingen ook op zoek te gaan naar bedrijven die hen kunnen sponsoren met materialen, kennis of een financiële bijdrage. De leerlingen worden begeleid door twee leraren van de school en ondersteunt door leden van het studententeam. “Voor advies en hulp kunnen ze altijd bij ons terecht’’, aldus Roosendaal. “Maar het grootste gedeelte zullen ze echt zelf moeten doen, dat is ook het hele idee van het project.’’

 

De eerste race voor het Young Solar Boat Twente team zal plaatsvinden op 10 en 11 mei in Harlingen. Meer informatie over de competitie en de data van de andere races kunnen worden gevonden op de website van de Young Solar Challenge.

Datum: 24 januari 2020 |

Bron tekst: Solar Boat Twente |

Auteur: twente.com

Lees meer over #Zonne-energie