Terugblik op de Dutch Innovation Days 2024!

Wat zijn innovaties die we straks overal terugzien? Waarom mislukken geniale ideeën? Hoe kan jij bijdragen aan innovatie? Deze vragen en meer stonden centraal tijdens de Dutch Innovation Days 2024. Twee dagen lang inspireerden verschillende sprekers de bezoekers over de transitie in technologie en AI, creativiteit en ontwerpen, klimaat en energie en maatschappij en gelijkheid. Wij waren erbij en delen in dit artikel een aantal highlights met je!

global goal icon

global goal icon

“Je kunt niet zijn wat je niet kunt zien.’’ Daarmee trapt Sacha Martina de dag af in de Grote Kerk in Enschede. Martina is ondernemer en techliefhebber met een passie voor gelijkheid en diversiteit. “Mijn missie is om te zorgen voor meer rolmodellen in de wereld. Wereldwijd worden de onbelichte groepen te weinig gerepresenteerd.” Ze ervaarde dit zelf ook in haar jeugd. “Als mijn moeder vroeg wat ik wilde worden was mijn antwoord: de baas. Zodra ik dit opzocht waren er alleen voorbeelden van witte mannen’’, zegt Martina. Wie durft er zonder zo’n voorbeeld nog te worden waar je stiekem van droomt? Dat zijn er niet veel. Kortom: voor meer gelijkheid in de wereld zijn er meer rolmodellen nodig.

Duurzame energieoplossing

Op het podium in theater de Kleine Willem nam Bert van Mil de zaal mee in een nieuwe duurzame energieoplossing van DENS: Hydrozine. Het is een vloeibare organische waterstofdrager die tot vier keer meer waterstof kan opslaan. De vloeistof is niet ontvlambaar waardoor het ook veiliger kan worden gebruikt. Naast het veiliger, makkelijker en kosteneffectief gebruiken, opslaan en vervoeren van waterstof biedt Hydrozine nog een groot voordeel: “Het creëert geopolitieke energie- onafhankelijkheid.’’ Daarmee is het een belangrijke ontwikkeling in de wereldwijde energietransitie van fossiel naar duurzaam.

Werken aan AI

De meest besproken ontwikkeling in de digitale transformatie, dat is kunstmatige intelligentie (AI). In de Grote Kerk sprak Wendy van Ierschot over de cruciale rol die jij en ik hebben in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. “Er is niets mis met de kunstmatige intelligentie zelf, maar de vragen die eraan gesteld worden is het probleem. Als mensen met slechte intenties slechte vragen stellen geeft het systeem daar antwoord op. Die data wordt weer gebruikt om te begrijpen wat mensen leuk vinden’’.

De rol die jij en ik hebben in de ontwikkeling van AI? Wij moeten het systeem voeden met de juiste data. Maar hoe voeden wij een goed AI-systeem op? En wat kan je doen zodat jouw organisatie beter wordt in het gebruik van AI? Dit zijn de tips van Van Ierschot:

 

  • Start een dialoog van waarde: waarom ben je hier écht? Wat heb jij nodig?
  • Ontwikkeling een basiskennis over AI. Extra tip: volg de cursus ‘AI voor iedereen’ om je kennis op te krikken.
  • Start met experimenteren: oefenen, oefenen, oefenen!

 

De kracht van ontwerpen

“Ontwerpen = innovatie = verandering’’, aldus Fabrique - oprichter Jeroen van Erp. Volgens Van Erp zijn visie en eigenaarschap belangrijke factoren voor het stimuleren van innovaties in een organisatie. Wat is de ideale leiderschapsstijl? Een gezamenlijke visie en sterk eigenaarschap zorgt volgens Van Erp ervoor dat bij de organisatie altijd bereidheid is om te innoveren en dus te veranderen.

Visualiseren van data

Bob Corporaal sloot de dag af in de het theater van de Kleine Willem. Hij sprak over het belang van data en hoe wij data kunnen inzetten bij mondiale uitdagingen. “Door data kunnen we begrijpen wat er speelt en krijgen we inzicht of onze klimaatacties impact maken’’. Data gaat de wereld niet redden. Maar het omzetten van data in visuele voorbeelden kan helpen bij het aanpakken van uitdagingen in de wereld om ons heen. Hoe je dat doet? Dit zijn de drie strategieën van Corporaal:

 

  • Maak het onzichtbare zichtbaar: hoe hoog is een berg met de CO2 uitstoot van één dag?
  • Breng het dichterbij: hoe goed is de luchtkwaliteit in jouw omgeving?
  • Vertel een verhaal: maak het inspirerend en zorg voor logisch begin, midden en einde.

Datum: 3 juni 2024 |

Bron tekst: Dutch Innovation Days |

Auteur: Romée Knobben

Lees meer over #innovatie