BCorp Twente: Verder kijken dan klassieke groei in omzet en aantal medewerkers

Vertaalbureau Perfect is als tweede bedrijf in Twente B Corp gecertificeerd

 

“Ik ben gaan ondernemen vanuit het gevoel van vrijheid en succes. Op een bepaald moment kwam bij mij het besef dat ik verder wilde kijken dan de klassieke groei in omzet en aantal medewerkers”, zo opent Sam van Gentevoort eigenaar van Vertaalbureau Perfect het gesprek. Vertaalbureau Perfect is naast Socialforce de tweede organisatie die in Twente B Corp gecertificeerd is. Namens het initiatief BCorpTwente ging Mark de Lat, partner bij Eshuis Accountants en Adviseurs met Sam in gesprek.

In het kort

  • De businessmodellen van bedrijven kunnen meer en meer worden benut om maatschappelijke impact te creëren.
  • Daarom is BCorp Twente opgericht. Een keurmerk voor ondernemers die naast winst, ook mens, milieu en maatschappij als uitgangspunt nemen en dus betekenisvol ondernemen.
  • Sam van Gentevoort, eigenaar van Vertaalbureau Perfect, verdiepte zich in betekenisondernemen en wil graag een onderdeel zijn van de oplossing en niet van het probleem.

Global Goal

global goal icon

Op de vraag waarom Sam met B Corp is gestart reageert hij als volgt. “Het was niet één Eureka idee. Er kwamen meerdere inzichten bij elkaar. Begin 2016 raakte ik, naar aanleiding van bijeenkomsten van de Betekeniseconomie in Twente en geïnspireerd om me meer te gaan verdiepen in betekenisvol ondernemen.  Daarnaast is voor mij de periode van corona tevens een moment van reflectie op ondernemen geweest”.

Onderdeel zijn van de oplossing

“Tijdens mijn studie merkte ik al dat ik wil pionieren. Deze pioniersdrive heeft geleid tot de opzet van Vertaalbureau Perfect en heeft er ook toe geleid dat ik meer betekenis wil geven aan het ondernemerschap. Dit bijvoorbeeld door te starten met zelfsturing en een collectieve winstdeling in te voeren en nu als één van de eerste organisaties in Nederland BCorp gecertificeerd te zijn. Ik concludeer dat bedrijven in verschillende gevallen oorzaak zijn van de huidige (klimaat)problemen en ik wil onderdeel zijn van de oplossing en niet van het probleem”, zo stelt Sam.

Business as a force for good

“Het onderdeel willen zijn van de oplossing maakte dat ik me ben gaan verdiepen in de internationale BCorp standaard. Want BCorp heeft tot doel een wereldwijde beweging van ondernemers te realiseren die met hun businessmodel willen bijdragen aan een betere wereld. Of zoals zij het stellen: Business as a force for good”. 


 Als vertaalbureau met als missie ´globalisering positief laten bijdragen´ spreekt ons dat aan. Onderdeel van deze beweging worden, bleek wel het nodige van ons als organisatie te vragen, zo stelt Sam van Gentevoort vast. “Ook al bleek het voor ons logisch te zijn om sociale en maatschappelijke waarde na te streven, toch betekende het nog het nodige werk om gecertificeerd te worden. De grootste uitdaging bleek de systematische benadering te zijn die BCorp kiest. Een benadering die vraagt om te onderbouwen wat je beoogt, bijvoorbeeld het feit dat we CO2 wilden reduceren. Je komt er dan niet simpelweg mee weg te stellen dat je dit wilt. Je moet met feiten en cijfers onderbouwen dat je dit daadwerkelijk doet”.

Wat begon als een ideetje van Sam

“Daarbij was het tevens een bevestiging dat de door ons in gang gezette koers, past bij de B Corp standaard. Denk hierbij aan het feit dat we 20% van onze winst jaarlijks besteden aan een winstdeling en duurzaamheid. Waarmee we investeren in bijvoorbeeld lokale goede doelen en het planten van bomen. De wijze waarop we al inhoud gaven aan de invulling van onze arbeidsvoorwaarden, onze visie op diversiteit en de omgang met medewerkers, sloten naadloos aan op de B Corp standaard”, vertelt Sam van Gentevoort. “Wat begon als een ideetje van Sam, is nu onlosmakelijk onderdeel van onze bedrijfsfilosofie waarbij geld verdienen en het goede doen hand in hand gaan. Daar waar een enkele collega’s eerst dacht dat het alleen maar geld zou kosten, ziet men nu de meerwaarde. Dit heeft van mij als eigenaar gevraagd te zorgen voor een goede balans tussen leiding nemen en richting geven, innovatief te zijn en aan te sluiten op de wensen en behoeften van mijn collega’s. Het is de kunst om ‘net genoeg’ vooruit te lopen om goed in beweging te blijven”, zo beschrijft Sam zijn ervaringen.

Stel jezelf eens de vraag hoe een mooiere wereld er over 10 jaar uit zou zien?

Tot slot heeft Sam een advies voor collega-ondernemers: “Begin gewoon aan een B Corp traject, als de filosofie er achter je aanspreekt. Er ontstaan dan vast nieuwe inzichten. Stel jezelf eens de vraag hoe een mooiere wereld er over 10 jaar uit zou zien en hoe jullie daaraan bij kunnen dragen?

Over Bcorp

BCorp is een keurmerk voor ondernemers die toetst op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wereldwijd zijn er ruim 2.750 ‘Benefit Corporations’ in meer dan 50 landen en 130 industrieën. In Twente zetten Saxion Conscious Business Lab en Eshuis Accountants en Adviseurs in op het ondersteunen van Twentse ondernemers, die betekenis willen geven aan hun onderneming op gebied van circulair en gericht op mens en maatschappij. Deze ondernemers startten met elkaar BCorp Twente.

Datum: 8 juni 2021 |

Bron tekst: Bcorp |

Lees meer over #ondernemen