Twentse IT & TECH bedrijven laten zien welke kansen Twente te bieden heeft

Op 1 november stond Today & Beyond volledig in het teken van Twentse studenten, IT & TECH professionals, talenten, vooruitstrevende technologieën, inspirerende keynotes. De aanwezigen kregen een kijkje in de toekomst van technologie en talent in Twente.

In het kort

  • In de ICT en techniek sector staat Twente te springen om talent 
  • Tijdens Today & Beyond IT & TECH Summit Twente konden stunten kennis maken met Twentse topbedrijven 

Global Goal

global goal icon

De eerste editie van IT & Tech Summit Twente was geslaagd. Twente heeft kunnen laten zien dat dit dé plek is waar talenten tot bloei kunnen komen en kunnen uitgroeien tot de goalkeepers van de toekomst. Slimme Twentse innovaties en technologieën als oplossing voor werelduitdagingen, ontwikkeld door talentvolle ondernemers en studenten, zorgen dat de wereld klaar is voor de vraagstukken van morgen en Twente klaar is om talent te verwelkomen en te behouden.

Talent

Talent dat Twente op dit moment hard nodig heeft. Twente kan niet zonder (inter)nationaal talent, het is van levensbelang voor iedere regio, de bedrijven en de economische groei. Met de ruim 6.000 studenten die jaarlijks afstuderen aan de Hogeschool Saxion en de Universiteit Twente, zal je denken dat er aan talent geen gebrek is. Het tegendeel is echter waar: vooral in de ICT, techniek en de gezondheidszorg staan Twentse bedrijven te springen om talent. 

 

Het is dan ook van groot belang dat Twente kiest: aanhaken bij Eindhoven of de krimpregio Zeeland achterna? 

Here to study, here to stay

Afgelopen zomer heeft het University Innovation Fellows team van de Universiteit Twente in samenwerking met de gemeente Enschede en Novel-T onderzocht waarom veel jonge talenten Twente verlaten en hoe dat voorkomen kan worden. Uit het onderzoek ‘Here to study, here to stay’ blijkt dat Twente voldoende mogelijkheden heeft om talent te verbinden aan Twente, echter moet er in de werkwijze dan essentieel iets veranderd worden: ‘stop talking about the talents, start talking with the talents’. 

 

Een advies waar tijdens ‘Today&Beyond’ uitgebreid gehoor aan werd gegeven. Gedurende de middag werden er keynote sessies verzorgd door TakeAway, Nedap en Jair Santanna en vonden er break-out sessies plaats over o.a. IoT, VR-AR, GIT, Clojure etc. Tussen de sessie door konden bezoekers zelf kennismaken met de Twentse bedrijven en werden diverse demo's gegeven. Doel was om de bezoekers op interactieve wijze kennis te laten maken met IT&TECH bedrijven uit Twente en te laten zien welke kansen Twente biedt voor IT&Tech professionals, werkzoekenden en studenten.

Voldoende kansen voor de toekomst

Ondanks dat veel talenten ervoor kiezen om Twente na hun studie te verlaten, biedt Twente voldoende kansen voor de toekomst van talent om jonge professionals te worden. Bedrijven moeten zich meer laten zien en beter profileren bij studenten, want uit het onderzoek bleek dat maar liefst 35% van de respondenten geen één bedrijf kon noemen dat zich in Twente bevindt. En ook de Nederlandse taal vormt nog altijd een barrière voor internationale studenten. Het aanbieden van taallessen kan het tekort aan personeel hier in Twente deels verkleinen. 

 

Talenten zijn zich niet bewust van de carrièremogelijkheden in Twente. Door te investeren in het creëren van een band met de internationale studenten kan de huidige braindrain hier in Twente opgelost worden. Daarnaast waarderen zowel internationale als lokale studenten internationalisering om de innovatie van bedrijven te vergroten.

 

Want Twente heeft potentie; de bereikbaarheid van Twentse bedrijven wordt zeer op prijs gesteld door (internationale) talenten en ook de natuurlijke en rustige omgeving wordt als zeer positief ervaren. 

Twente, hét Silicon Valley van Nederland

Bezoekers konden kans maken op een compleet verzorgde reis naar Silicon Valley (aangeboden door TUI). Wim Kamerman was de gelukkige door zijn ludieke antwoord op de vraag hoe een vakantie er in de toekomst uit moet zien: "geforceerd disconnected. Een wifi-loos hotel om echt even verlost te zijn van de druk van onze 'always connected world' ".

 

De eerste editie van Today&Beyond is nog maar net achter rug, maar de plannen voor 2019 zijn alweer gemaakt. Na een succesvolle editie wordt in 2019 de volgende editie nog voor de zomer georganiseerd. De eerste bedrijven hebben zich inmiddels al aangemeld! Interesse? Neem contact op met Jolijn Hamers.

 

Daarnaast zijn er plannen om een studiereis samen te stellen naar Silicon Valley, op basis van open inschrijving. Het plan is om met een delegatie uit Twente van c.a. 30 personen in het najaar van 2019 af te reizen naar Californië. De contacten met de bedrijven die daar bezocht worden, zijn reeds gelegd. Ook voor meer informatie over deze studiereis kan contact opgenomen worden met Jolijn Hamers.

Datum: 21 november 2018 |

Bron tekst: Today & Beyond |

Auteur: Twente.com