Voldoende mogelijkheden om talenten te verbinden aan Twente

“Stop talking about the talents, Start talking with the talents”

Steeds meer talenten kiezen ervoor om in Twente te gaan studeren: elk jaar studeren er honderden studenten af in deze regio. Twente blinkt niet alleen uit in talentontwikkeling, maar biedt ook kansen voor de toekomst van talent om jonge professionals te worden. Toch heeft Twente te maken met studenten die de regio Twente verlaten nadat ze zijn afgestudeerd. Ben jij benieuwd waarom zij de regio verlaten? En op welke manier je internationaal talent kan verbinden aan jouw organisatie?

In het kort

  • Nog te veel studenten verlaten Twente na hun studie 
  • Stop talking about the talents, start talking with the talents

Global Goal

global goal icon

Samen met de gemeente Enschede en Novel-T heeft het University Innovation Fellows (UIF) team van de Universiteit Twente onderzocht waarom veel jonge talenten Twente verlaten en hoe dat kan worden voorkomen. Onderstaand worden de belangrijkste conclusies beschreven:

Nederlandse taal is een barrière

Er is een enorme kans voor bedrijven hier in de regio als het gaat om aantrekken van internationale studenten. Deze studenten geven namelijk aan dat ze graag voor een onderneming hier in Twente willen werken maar zien de Nederlandse taal als barrière. Ook de diversiteit bij ondernemingen in Twente zien zij als heikel punt. Door deze studenten de kans te bieden om binnen het bedrijf taallessen te volgen, kan het tekort aan personeel hier in Twente deels opgevangen worden.

Internationaal kantoor

Er is een taak weggelegd voor de onderwijsinstellingen in de regio Twente waar internationale studenten bij zijn aangesloten. 67% van de ondervraagde internationale studenten voelt namelijk een afstand ten opzichte van de Nederlandse studiegenoten. Een oplossing hiervoor geeft Rogier Ikink, Project Leider van UIF: “Bijvoorbeeld een internationaal kantoor dat volledig wordt gecontroleerd door studenten. Net als een student/studievereniging, maar dan voor een bepaalde stad. Dit kan een plaats zijn die elke internationale student kent om vragen te stellen, hulp te krijgen bij administratieve procedures en praktische zaken, Nederlandse lessen en culturele evenementen. Twee vliegen in één klap.”

Naamsbekendheid van Twentse bedrijven

Er wordt ook een beroep gedaan op de bedrijven hier in Twente als het gaat om naamsbekendheid. Maar liefst 35% van de respondenten kon geen één bedrijf noemen dat zich in de regio bevindt. De studenten kwamen zelfs met de vraag voor “bedrijvendagen” waar ze kennis kunnen maken met ondernemingen hier in Twente. Een gouden kans om je als Twents bedrijf te profileren.

Twentse omgeving

De groene en rustige omgeving van de regio Twente wordt als zeer positief ervaren door de internationale studenten. Door hierop in te spelen als onderneming kan de aandacht van deze doelgroep getrokken worden.

 

Talenten zijn zich niet bewust van de carrièremogelijkheden in Twente. Door te investeren in het creëren van een band met de internationale studenten kan de huidige braindrain hier in Twente opgelost worden. Daarnaast waarderen zowel internationale als lokale studenten internationalisering om de innovatie van bedrijven te vergroten.

Goede bereikbaarheid en een natuurlijke en vredige omgeving

Hoewel de analyse zicht richt op wat er in Twente verbeterd kan worden, moeten we de positieve kant van Twente niet onderbelicht laten. Studenten zien namelijk ook veel positieve kanten aan het studeren, werken, wonen en leven in Twente. De bereikbaarheid van Twentse bedrijven wordt zeer op prijs gesteld door (internationale) talenten. Talenten denken ook dat Twente zo'n natuurlijke en vredige omgeving heeft.

 

Bovendien lijkt het erop dat talenten zich niet volledig bewust zijn van de carrièremogelijkheden die Twente te bieden heeft. Het is dan ook belangrijk dat bedrijven hier tijd in gaan investeren en een band creëren met de talenten. Dat kan de eerste stap zijn om de kloof te overbruggen. Daarnaast waarderen zowel internationale als lokale respondenten internationalisering om de innovatie van bedrijven te vergroten. Meer internationalisering is een belangrijk aspect voor studenten.

Datum: 8 augustus 2018 |

Bron tekst: University Innovation Fellows |

Auteur: Twente.com