Wereldwijde waterbehandeling door Enschedese membraanfiltratie

Water is onze levensbron. Toegang tot schoon en (ge)zuiver(d) water is onmisbaar voor een goede gezondheid. Membraanfiltratie wordt als technologische oplossing wereldwijd steeds meer toegepast voor de productie van drinkwater, het reinigen van afval – en proceswater. Het Enschedese bedrijf Pentair is een belangrijke speler op deze markt, die sinds de start van het bedrijf in 1984 niet stilstond. Nieuwe uitdagingen vragen continue verbeteringen en vernieuwingen.

Pentair helpt organisaties wereldwijd met verschillende oplossingen door innovatieve filtratieproducten, filtratiediensten en filtratietechnologieën. Waarbij het basisproces eigenlijk altijd hetzelfde blijft. Membraanfiltratie zuivert een vloeistof door deze te scheiden van ongewenste vaste deeltjes, bijna zo klein als moleculen. De markt voor deze manier van filtreren breidt zich echter steeds verder uit. Bovendien worden de eisen voor het filtratieproces steeds strenger. De impact op het milieu en leefomgeving moet daarbij zo min mogelijk zijn.

 

Innovatieve uitdagingen

“Het verbeteren, verfijnen en vernieuwen van filtratie betekent dat er steeds nieuwe toepassingen ontwikkeld moeten worden. Bovendien komen daar uitdagingen bij op het gebied van de duurzaamheid van filtratie. Het proces moet bijvoorbeeld steeds milieuvriendelijker en efficiënter,” legt Stefan Koel van Pentair uit.

 

“Een aantal jaren geleden zijn we begonnen met Nano filtratie. Hiermee is het portfolio van Pentair naast Micro- en Ultrafiltratie verder uitgebreid. Nano filtratie membranen worden toegepast om ongewenste kleine deeltjes, zoals organisch materiaal en kleurstoffen, uit het water te filtreren. We kunnen dus steeds meer uit het water halen en dat zorgt ervoor dat we het ook steeds breder kunnen toepassen”, legt hij uit. “In Nederland is veel vraag naar (drink)water. Membraanfiltratie kan hiervoor een oplossing zijn. Met deze technieken loopt ons land ook echt voorop. In het buitenland spelen weer andere vraagstukken, zoals ontzouting van water.”

Marktverbreding

Zestien jaar werkt hij inmiddels bij het bedrijf, waarvan de laatste drie jaar als manager van de afdeling Research & Development. De afgelopen jaren zag Stefan Koel de markt steeds verder verbreden. Van (drink)waterzuivering en de zuivering van bier en wijn naar de zuivelindustrie. “Dat vraagt continu onderzoek en ontwikkeling”, vertelt hij. “Momenteel hebben we binnen R&D een portefeuille van zo’n twintig onderzoeksprojecten. De projecten lopen van een half jaar tot vier jaar. We komen de laatste tijd steeds meer in de zuivelmarkt terecht. Een nieuwe markt vraagt weer andere vraagstukken, waarvoor we weer nieuwe oplossingen moeten vinden.”

 

Pentair is een uniek bedrijf; in de wereld zijn er niet veel  bedrijven die werken met deze vorm van  membraanfiltratie. Er wordt veel onderzoek gedaan naar verbetering van zuiveringstechnieken met behulp van membranen. Bijvoorbeeld door universiteiten. Voor het zuiveren van afvalwater werkt het bedrijf veel samen met zowel de overheid als de industrie. “Je moet blijven ontwikkelen, anders word je door concurrenten ingehaald. Nieuwe markten aanboren hoort erbij en is erg belangrijk”, weet hij.

Uitdagingen

Het belang van een brede portefeuille werd de afgelopen jaren pijnlijk duidelijk. Toen kwam het Amerikaanse bedrijf door Corona voor nieuwe uitdagingen te staan. De bierconsumptie werd in deze periode minder. Heineken, hun grootste bierklant, door Pentair letterlijk heerlijk en helder, zag de consumptie in korte tijd verminderen. “Maar tegelijkertijd steeg in Amerika de vraag naar zwembadfiltratie, doordat veel mensen geld gingen investeren in hun huis. Daardoor bleef alles gelukkig grotendeels in balans.” Ook de oorlog in Oekraïne is merkbaar bij Pentair. “Wij leverden als Amerikaans bedrijf aan Rusland. Dat valt nu helemaal weg.”

 

Nu komt de vraag de laatste tijd dus steeds vaker uit de zuivelhoek. “Voor de filtratie van melk zien wij veel mogelijkheden. Maar het is een nieuwe markt voor ons, waarin je moet aantonen dat je beter bent dan de traditionele methode. Dat vraagt tijd, het kost geld en bovendien komt er veel bij kijken. Als iets lukt op kleine schaal, betekent het nog niet dat het ook op grote schaal werkt. Maar nieuwe dingen bedenken en uitproberen doen wij als afdeling Research en Development natuurlijk graag. De komende tijd vervelen we ons in ieder geval niet.”

Over Pentair

Hoogwaardige filtratietechnologie op basis van geavanceerde membranen. Dat is de kernactiviteit van Pentair uit Enschede. Fabrikanten van apparatuur, ingenieursbureaus en constructie-aannemers worden door het bedrijf wereldwijd geholpen met de bescherming van water, vloeistoffen, en apparatuur.

 

Waterbehandeling door membraanfiltratie is geschikt voor zowel de productie van drinkwater, het reinigen en recyclen van proceswater en afvalwater, als voor een reeks industriële, niet-water-gerelateerde toepassingen in de voedings-, dranken- en farmaceutische sectoren. Hiervoor levert Pentair X-Flow tal van oplossingen met innovatieve filtratieproducten, filtratiediensten en filtratietechnologieën.

Datum: 8 juni 2023 |

Bron tekst: Stefan Koel, Pentair |

Auteur: Marloes Neeskens

Contactinformatie

Marssteden 50
7547 TC Enschede
+31 (0)53 428 70 00 xflow@pentair.com https://twente.com/organisaties/pentair

Global Goals

#innovatie