Maak kennis met Biosensing Team Twente

Ze ontwikkelen sensoren die gebruikt kunnen worden in de medische wetenschap: het Biosensing Team Twente is vanaf dit jaar het negende officiële studententeam van de Universiteit Twente.

global goal icon

Solar Team Twente, RoboTeam Twente en Electric Superbike Twente. Het zijn bekende studententeams van de Universiteit Twente. Allemaal zijn ze bezig op het gebied van innovatie: het bouwen van een snelle zonneauto, slimme robots of een elektrische racemotor. Sinds december heeft de UT er een nieuw studententeam bij, het Biosensing Team Twente.  Het team wil voorop lopen op het gebied van biosensingtechnologie en het UT-ecosysteem op dit gebied versterken. Maar wat is biosensing eigenlijk? Diana S. Andreoli, mede-oprichter van het Biosensing Team legt het uit. “Biosensing is het meten van stoffen van het lichaam door middel van sensoren. Met gemodificeerde en gefunctionaliseerde chips kunnen we precies zien welke stoffen er bijvoorbeeld in een druppel bloedplasma zitten. Met het Biosensing Team ontwikkelen we concepten van slimme toepassingen van deze meetapparatuur.”

Hersenschudding

Diana was een van de elf studenten die vorig jaar als team captain namens de UT deelnamen aan SensUs, de internationale studentencompetitie voor sensortechnologie voor gezondheid, met dat jaar als thema Traumatic Brain Injury. Ook Jan Pieter de Rie zat in het team. De studenten ontwikkelden een sensor die een stofje kan detecteren dat vrijkomt na het oplopen van een hersenschudding. Tijdens het ontwikkelen van de sensor maakten ze gebruik van de laboratoria en onderzoeksgroepen van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie. “Afhankelijk van de hoeveelheid stofdeeltjes kan je zien hoe ernstig de hersenschudding is”, zegt Jan Pieter. Hij voegt er direct aan toe dat de manier van diagnosticeren al onderzocht is, maar de implementatie ervan niet buiten een laboratorium gebruikt kan worden. “Simpel gezegd, wat wij hebben gedaan is een groot medisch apparaat in een klein doosje stoppen. Om dit te doen moesten we innovatief zijn en nieuwe concepten testen. Er is een kleinschalig, budgetwise medisch apparaat uitgerold dat bijvoorbeeld in de voetballerij of rugbywereld gebruikt kan worden.”

Betere structuur neerzetten

De groep van Diana en Jan Pieter was de vierde UT-groep die deelnam aan SensUs. Toen ze aan het avontuur begonnen, was er tot hun eigen verbazing geen documentatie van eerdere teams die aan de competitie deel hadden genomen. Dat moest anders voor de toekomstige teams. Samen met Roman Koval, mede-teamgenoot, werd besloten tot de oprichting van een officieel studententeam. Diana: “We willen een grotere impact hebben op de biosensingtechniek in Twente. Daarnaast wilden we voor de teams die na ons komen een betere structuur neerzetten, dingen over kunnen dragen om de start van het project makkelijker te maken. Naast het opzetten van het team en onze bestuursfuncties, functioneren we als coach voor het team dat dit jaar aan SensUs meedoet. Zij kunnen bij ons terecht voor tips of als ze vragen hebben hoe wij bepaalde zaken hebben aangepakt. ”

Meer mogelijkheden

Met de status van officieel studententeam kan Biosensing Team Twente de UT officieel representeren op het gebied van biosensing. Iets waar Diana trots op is. “De UT loopt in Nederland voorop op het gebied van biosensing. Het is een eer dat we dit als studententeam uit kunnen dragen. We hopen bovendien dat de oprichting van een officieel studententeam leidt tot mooie samenwerkingen met het bedrijfsleven.” Ook is het Biosensing Team Twente door de officiële status beter zichtbaar dan voorheen. Jan Pieter: “Als officieel team hebben we een eigen website en we hebben veel promotioneel werk verzet, met als gevolg dat het team groter is dan ooit. Dat is een groot verschil met voorheen. Wij waren een groepje studenten dat door simpel promotiewerk van onze supervisor gevraagd werd om een project te draaien, nu is het - net zoals de andere studententeams van de UT - een team met een sterke organisatie waar geïnteresseerden zich bij aan kunnen sluiten.”

Volgende stap

Diana en Jan Pieter hopen dat hun opvolgers tijdens de komende editie van SensUs hoge ogen kunnen gooien. Zij zijn momenteel druk bezig met het ontwikkelen van een sensor die ingezet kan worden bij nierfalen. En als het aan de oprichters van het Biosensing Team Twente ligt, blijft het daar niet bij. Diana: “We willen als een team stabiel worden en verder groeien. Hopelijk kunnen we daardoor in de toekomst nog beter laten zien wat voor een mooie dingen er aan de UT gebeuren.”

Datum: 23 mei 2024 |

Bron tekst: Biosensing Team Twente |

Auteur: Willem Korenromp