Column: 'Wie reageert op mijn contactadvertentie?'

“Mijn contactadvertentie luidt als volgt: ‘Actieve adviseur (40+) met wisselende onderwijscontacten zoekt kennismaking met gemotiveerde ondernemers, bij voorkeur in de techniek, om er samen voor te zorgen dat in ondernemend Twente onderwijs en bedrijfsleven elkaar snel vinden. Leeftijd en vestigingsplaats onbelangrijk’.

Onlangs las ik het boek ‘Hier wordt de toekomst gebouwd’ van Fred Bakker en Antoine van Agtmael. Hierin beschrijven de auteurs voor verschillende gebieden in de wereld hoe ‘rustbelts’ kunnen groeien naar ‘brainbelts’. In gewoon Nederlands: hoe slapende bedrijfsregio’s veranderen in gebieden waar ondernemingen kennis delen en hierdoor samen beter worden.

Op weg naar 'n brainbelt

Een van de drijvende veranderingen achter die brainbelts? De wil om producten zo slim mogelijk te maken in plaats van zo goedkoop mogelijk. Die wil wordt volgens de schrijvers ingekleurd door een samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid, maar ook tussen bedrijven onderling. Ook in ondernemend Twente is deze samenwerking hard nodig. Het kent immers een rijke historie en is hard op weg om door innovatieve samenwerking steeds verder te groeien tot een volwassen ‘brainbelt’.

Hoe kan dat nou?

Steeds vaker loop ik als MKB Ondernemersadviseur aan tegen wensen van ondernemers om innovaties samen met universiteit of hogeschool verder te ontwikkelen. Steeds vaker ook hoor ik het geluid van de onderwijsinstellingen dat ze graag in contact komen met ondernemers. Te vaak vinden ze elkaar echter niet. Dat is niet alleen jammer, het belemmert ook het doorgroeien tot een volwassen ‘brainbelt’. Tel daarbij op dat er al een tekort bestaat aan technisch personeel en dat dit tekort alleen maar groter wordt. Dan voel je net als ik alle reden om ondernemers en onderwijs elkaar vaker en sneller te laten vinden en begrijpen.

Speurtocht

Het onderwijs doet enorm zijn best om op verschillende manieren in contact te komen en te sparren met ondernemers. Dat merkte ik bij initiatieven als Scienceshop, Zikke en TechYourFuture. De kennis en ervaring die ik hier opdeed, zet ik graag in om jou als ondernemer snel op de juiste plaats te krijgen en om onderwijsinitiatieven effectief te laten aansluiten bij ondernemerswensen. Vandaar mijn contactadvertentie bovenaan deze column. Benieuwd wat ik in mijn mailbox vind!”

Datum: 1 augustus 2018 |

Bron tekst: Ondernemend Twente |

Auteur: Gerjan Bremmer