Column: 'Het nut van de ondernemersadviseur'

“Een veelgehoorde vraag sinds ik ben gestart in de functie van MKB Ondernemersadviseur: ‘Is zo’n ondernemersadviseur nu eigenlijk wel nodig?’ Na twee maanden had ik het antwoord: de inzet van de ondernemersadviseur voor het midden- en kleinbedrijf zorgt allereerst voor smeerolie in de raderen. En daarnaast ontstaat door deze inzet meer samenwerking tussen bedrijven onderling én tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden.

Ra ra raadsel

Hoe het komt dat die samenwerking zonder ondernemersadviseur moeilijker of simpelweg niet tot stand komt? Volgens mij omdat organisaties te weinig vragen stellen. En waarom dat niet gebeurt? Dit is voor mij soms ook nog een raadsel. Is het de bescheidenheid of trots van de Tukker? Wordt men opgeslokt door de dagelijkse realiteit waardoor moeilijke vragen even naar de achtergrond verdwijnen? Of is het niet duidelijk waar de vraag gesteld moet worden?

Wie de schoen past

Herkent u zichzelf in een van deze redenen, weet dan dat ik als MKB Ondernemersadviseur oplossingen bied voor elk ervan. Bij de eerste reden probeer ik jouw bescheidenheid of trots als belemmering weg te nemen en positief te gebruiken; trots voor jouw organisatie is immers wél nuttig. Bij de tweede reden houd ik je graag een spiegel voor en duiken we samen in jouw zakelijke toekomst. Bij de derde reden zet ik mijn netwerk in om de juiste plek voor je te vinden. Samen zoeken we in ieder geval naar de juiste definitie van jouw vraag. En vervolgens naar de juiste en meeste effectieve oplossing. Want volgens mij komt je sneller verder door te durven vragen.

De wereld draait wel door

De komende tijd leest je hier mijn ervaringen met vragen, maar vooral ook met de oplossing en de hulp. Ook voor jou, als het aan mij ligt. Want: zonder de inzet van de ondernemersadviseur draait de wereld – ook die van jou – echt wel door. Maar mét de inzet kunt je als mkb’er doen waar jij goed in bent: ondernemen. Dus… kom maar op met jouw vraag!”

Datum: 1 augustus 2018 |

Bron tekst: Ondernemend Twente |

Auteur: Gerjan Bremmer