Mijlpaal in lasersatellietcommunicatie bereikt

Met de succesvolle test en ingebruikname van een lasersatellietcommunicatieterminal door TNO is ruimtevluchterfgoed ontstaan voor de technologie. Diezelfde technologie is de kern van FSO Instruments en ook het bedrijf dat deze tech op de markt brengt namens Demcon en VDL.

global goal icon

global goal icon

FSO is het eerste technologiebedrijf in Nederland voor lasersatellietcommunicatie. Het bedrijf bouwt voort op baanbrekende technologie die TNO ontwikkelde in samenwerking met bedrijven, waaronder Demcon en VDL. Nederland streeft naar het bekleden van een positie als wereldmarktleider voor serieproductie van hoogwaardige free space optics (FSO) instrumenten voor lasersatellietcommunicatie.

 

Voor communicatie in de ruimte is lasertechnologie in opkomst. Met deze technologie wordt gezorgd voor snelle, veilige verbindingen tussen grondstations, satellieten, vliegtuigen en onbemande luchtvaartuigen. Hoe het werkt? Laserbundels worden over grote afstanden verstuurd. Daarvoor is technologie nodig, zogeheten optomechatronica, die adaptieve optiek gebruikt om atmosferische verstoringen te compenseren. Via een compacte laserterminal die slechts een kilo weegt is dit nu dus gelukt. In april werd de CubeCat gelanceerd met het Noorse NORSAT-TD ruimtevaartuig. Na uitgebreide tests heeft TNO nu aangetoond dat het systeem naar behoren functioneert.

 

Voordelen van deze manier van communiceren ten aanzien van radiotechnologie is dat je hiermee tegelijkertijd meerdere verbindingen kan maken. Daarnaast is het minder makkelijk af te luisteren. Gus van der Feltz, directeur bij FSO Instruments: “Bovendien gaan we het zo ontwikkelen dat het beter te beveiligen is.”

 

Nu blijkt dat het apparaat werkt en een bruikbare verbinding gemaakt kan worden tussen de ruimte en de aarde, bouwt FSO verder aan hun prooducten. Van der Feltz: “Ons team, waarvan velen bij TNO hebben gewerkt aan de ontwikkeling van de CubeCAT, werkt nu nauw samen met onze partner om de kwalificatie voor ruimtevaart en maakbaarheid voor commerciële versies van de CubeCAT te valideren. Ons doel is om ervoor te zorgen dat een lichtgewicht, hoogwaardige lasersatellietcommunicatieterminal betrouwbaar en efficiënt in serie kan worden geproduceerd.”

Datum: 31 januari 2024 |

Auteur: Wendy Kloezeman