"Machinefabriek Boessenkool is een voorbeeld voor velen"

De verschillende innovaties die Boessenkool in gang heeft gezet en het daarbij getoonde ondernemerschap maakten indruk op oud-Minister Kamp in 2017. Hij werd verbaasd door alle innovaties die hij kon zien bij Machinefabriek Boessenkool in Almelo. 

In het kort

  • Machinefabriek Boessenkool uit Oldenzaal timmert aan de weg met vele innovaties  

  • Minister Kamp ging op bedrijfsbezoek en keek

Global Goal

global goal icon
Minister Kamp op bedrijfsbezoek

“Door het ontwikkelen van veel machines en apparaten worden hier maatschappelijke problemen in o.a. de agro, bij defensie en in de energiesector daadwerkelijk opgelost” aldus de minister. Verder is hij van mening dat velen een voorbeeld kunnen nemen aan het bedrijf. Van een gedegen en vakkundige machinefabriek verbrede het haar basis door met gebruik van de aanwezige kennis innovatieve oplossingen te ontwikkelen die vervolgens ook weer functioneel op de markt worden gebracht. 


Een en ander had tot gevolg dat de werkvloer van Boessenkool de afgelopen 10 jaar zo´n 6 x groter is geworden en in 3 nieuwe mega hallen de vrije werkhoogte naar 13 meter is opgetrokken. Naast een geïnstalleerd hijsvermogen van 120 ton (!) staan de fabrieksruimten vol met een keur aan metaalbewerkingsmachines in de grootste formaten die in Europa voorkomen.

Toegevoegde waarde van de drone

In eerste instantie voor de landbouw ontwikkelde drone heeft een draagvermogen van 500 kilo. Hij is daarmee ook zeer geschikt voor andere toepassingen en zal in veel gevallen een helikopter kunnen vervangen. Eenzelfde of zelfs betere prestaties voor aanzienlijk minder kosten en geen gevaar voor bemanning. Het sprak de minister ook bijzonder aan dat het onbemand vliegen en besturen, de drone heel geschikt maakt voor de inzet bij gevaarlijke operaties. Defensie, brandweer, natuurbeheer en anderen zijn inmiddels bijzonder geïnteresseerd en er worden testen uitgevoerd.

Electric swivel

Tijdens het ministerieel bezoek werd juist gewerkt aan een zeer complex product zijnde een electrical swivel. Dat is een onderdeel in een Floating Production, Storage and Offloading vessel ofwel een FPSO (drijvend olieplatform) wat op zee de beweging die het platform maakt in stroming en wind moet stabiliseren bij de binnenkomst van de uit de zeebodem opgepompte olie en de naar de zeebodem toegevoerde hydraulische olie en elektriciteit voor het aansturen van apparaten op de zeebodem. Dit alles terwijl de druk kan oplopen tot 525 BAR en de elektriciteit tot midden-spanning.

Energieopslag

Een aparte hal is ingericht voor de productie van vliegwielen. De apparaten kunnen stroom en frequentiepieken in elektriciteitsnetten of bij elektro intensieve fabrieken met grillig gebruik opvangen en uitvlakken. Daarnaast zijn de installaties geschikt voor energieopslag. Met deze nieuwe vliegwieltechniek is juist de eerste minipowerplant gereedgekomen voor netbeheerder Tennet waarmee ze tot 9 Megawatt piekshaving op het openbare net kunnen realiseren. 

Datum: 30 augustus 2017 |

Bron tekst: Machinefabriek Boessenkool |

Auteur: Twente.com