Data is het nieuwe goud

Met de groeiende economie en de dalende werkloosheid nemen steeds meer mensen de trein. Zo was er bijvoorbeeld een piek in 2016. Nooit eerder pakten zoveel reizigers de trein: in oktober maakten zij maar liefst 33,3 miljoen ritten. Gezien de economische groei en trends in duurzaamheid, is de verwachting dat reizen met de trein komende jaren records blijft breken.

In het kort

  • Iedereen gaat wel eens met de trein. VolkerRail zorgt voor het onderhoud van de NS.  

  • Sigmax uit Enschede heeft hier een IoT oplossing voor gevonden om op afstand de trein objecten te bewaken

Global Goal

global goal icon
Trein inspecties

VolkerRail verzorgt in meerdere regio’s in het land het onderhoud van het spoornetwerk waarmee vervoerders als de NS, reizigers naar de plaats van bestemming brengen. Voor VolkerRail zorgt dochterbedrijf Inspectation dat onderhoud steeds slimmer, sneller en daarmee efficiënter wordt uitgevoerd, zodat het railnetwerk niet onder toenemende druk bezwijkt. Met de door Sigmax uit Enschede gerealiseerde Internet of Things-oplossing is Inspectation in staat om op afstand en volledig geautomatiseerd spoorobjecten als wissels, overwegen en treindetectie te bewaken. 

 

Sigmax bouwde voor Inspectation mee aan de omgeving FlexMonitoring; een oplossing om op afstand informatie over railnetwerkobjecten als wissels en overwegen te verkrijgen. Door voortdurend de gegevens over de conditie van assets in het veld te vergaren en daaraan intelligentie toe te voegen, worden afwijkingen automatisch gedetecteerd en kan onderhoud tijdig worden gepland. Zo weet Inspectation met behulp van het Internet of Things platform storingen te voorkomen, hersteltijden te verkorten en te besparen op onderhoudskosten.

"Data is het nieuwe goud!"

Een enthousiaste Sander Bosschieter, projectmanager bij Sigmax, vertelt hoe het systeem werkt: “De wissels worden in de gaten gehouden door een systeem dat meet hoe soepel een wisselomloop van de ene naar de andere kant gaat. Dit wordt gemeten door de stroomtoevoer die naar zo’n wisselmotor gaat. Als de motor meer vermogen vraagt, heeft hij meer moeite om te bewegen. Dat kan bijvoorbeeld komen door sneeuw op de rails, maar als een wissel langdurig zwaarder gaat lopen’ is er een reden om te gaan onderzoeken. De metingen worden middels een webapplicatie bekeken door monitoringspecialisten van Inspectation. Zij vergelijken bijvoorbeeld de waarden van een wissel die om 4 uur linksom is gegaan met de waarden van diezelfde wissel wanneer hij om 5 uur weer linksom loopt. De data analisten, ofwel monitoringspecialisten kijken of er een stijgende lijn zit in de meting tussen die twee tijdstippen en kunnen daar vergaande conclusies aan verbinden. Zo zien ze ver van tevoren of en wanneer er bijvoorbeeld onderhoud of een nadere visuele inspectie nodig is. Dat onderzoek kan dan plaatsvinden in de daluren zodat het spoor beschikbaar blijft en de reizigers zo min mogelijk overlast ondervinden.” 

 

In onderhoudsregio Zeeland vinden bijvoorbeeld maandelijks twee miljoen events (een event is dus bijvoorbeeld een wisselomgang) plaats, welke zijn opgebouwd met vele honderden miljoenen datapunten. Dankzij de webapplicatie blijven van die twee miljoen events 200 meldingen over die handmatig worden bekeken in FlexMonitoring Web Analysis.

Internet of Things

“De focus ligt bij Sigmax op the Internet of things” zegt Sander Bosschieter “maar juist de combinatie met onze field mobility is zeer krachtig. Je kunt je voorstellen, dat je als je via slimme metingen informatie vergaart uit het veld, er vaak mensen zoals servicemonteurs betrokken zijn bij de opvolging om iets met die info te doen.”

FlexMonitoring Next Generation

De volgende stap is de bouw van FlexMonitoring Next Generation, een systeem dat werkt met een datawarehouse in de cloud waaraan meerdere typen devices kunnen worden toegevoegd. Met behulp van Machine Learning zullen de wissel voorspellingen na data-analyse, op basis van slimme algoritmes, door machines worden gedaan.

Datum: 17 mei 2017 |

Bron tekst: Sigmax |

Auteur: Twente.com