Twente belangrijke motor voor Nederlandse economie

Bedrijven en instellingen in Twente doen het vrijwel op alle aspecten beter dan in de rest van Nederland. Twente ontwikkelt zich dan ook steeds meer als één van de motoren van de Nederlandse economie. De werkgelegenheid is sterk toegenomen: in Twente werken nu meer dan 300.000 personen. Logisch gevolg hiervan is een flinke daling van de werkloosheid, van 19.000 naar 12.500. Het werkloosheidspercentage in de regio bedraagt 3,9%, nog slechts een tiende boven het landelijk percentage. Ook het aantal ww-gerechtigden daalt sterk, waaruit blijkt dat de economische groei nu ook meer kwetsbare groepen bereikt.

In het kort

  • Twente Index 2018: vinden van voldoende geschikt personeel is grootste uitdaging
  • Als werkgever dien je creatief te zijn bij de invulling van vacatures. Kijk niet alleen naar de groep werkzoekenden, maar ook naar het zogenaamde onbenut arbeidspotentieel

Global Goal

global goal icon
Behoefte aan arbeidskrachten met praktische opleiding

De komende jaren heeft onze Twentse economie nog wel steeds behoefte aan veel arbeidskrachten, niet alleen voor de toenemende vraag naar werk door de economische groei, maar ook voor de vervanging van werknemers die met pensioen gaan. Het gaat daarbij niet alleen om mensen met theoretische opleidingen, maar ook – in aantallen zelfs meer – mensen met praktische opleidingen. 

Werkgevers creatiever bij invulling vacatures

“Voldoende geschikte mensen vinden. Dat is de grootste uitdaging voor de komende jaren”, zegt Regina Nieuwmeijer, lid van de Twente Board. “Stoere werklustige jongeren uit de Twentse dorpen zijn echt op. Als werkgever dien je creatief te zijn bij de invulling van vacatures en je meer op andere groepen te richten. Kijk daarbij niet alleen naar de groep werkzoekenden, maar ook naar het zogenaamde onbenut arbeidspotentieel.” Dat zijn bijna 30.000 Twentenaren die overwegen (weer) te gaan werken. “Een interessante maar ook vergeten groep! Wie verleidt deze mensen om daadwerkelijk te gaan werken? Hier ligt een taak voor werkgevers en regionale organisaties. Als lid van de Twente Board wil ik daarbij graag helpen.”

Twente Index

De Twente Index geeft cijfers en trends over economische thema’s en is samengesteld door Kennispunt Twente in opdracht van de Twente Board. Dit jaar is ook een Duitstalige versie van de Twente Index verschenen en bestaat de mogelijk om Twente met omliggende, inclusief Duitse regio’s, te vergelijken. 

 

Kijk op Twenteindex.nl/samenvatting voor de samenvatting van de Twente Index 2018.

Datum: 3 december 2018 |

Bron tekst: Regio Twente |

Auteur: Twente.com