Hoe vind je studenten voor een opdracht van jouw bedrijf? Tips!

Als bedrijf kan het voorkomen dat je een gave opdracht hebt voor een student. Een stage, afstudeeropdracht of een ander onderzoek. Maar hoe vind je de juiste student voor de job?

global goal icon

global goal icon

Twente telt duizenden studenten. Deze zijn verdeeld over tal van opleidingen, die elk onder een andere faculteit, academie of college binnen een onderwijsinstelling vallen. Voor bedrijven kan het daardoor even zoeken zijn hoe je de juiste student vindt. Gelukkig staan de onderwijsinstellingen klaar om bedrijven te helpen in de zoektocht naar de juiste persoon.

Onder de aandacht komen

Allereerst is het zaak om als bedrijf op de radar van een onderwijsinstelling te komen. Dat kan door contact op te nemen met Career Services van de UT, de Hub van ROC van Twente, het Saxion Business Point of Novel-T. Vervolgens zijn de mogelijkheden eindeloos. Career Services van de UT beschikt bijvoorbeeld over een vacaturebank waar werkgevers een vacature voor jong talent kunnen plaatsen. Bedrijven kunnen hier hun bedrijfsprofiel uploaden en aan studenten en alumni kenbaar maken wat het bedrijf doet én zoekt. Ook kunnen bedrijven contact opnemen met stagecoördinatoren om een opdracht uit te zetten.

Binnen Saxion is het Business Point het centrale aanspreekpunt voor bedrijven. Als ze een onderzoeksvraag hebben, wordt een bedrijf verbonden aan een van de verschillende Saxion-lectoraten. Onderwijsvragen verbindt het Business Point aan het Smart Solutions Semester, minoren of projecten en ook voor stage- of afstudeeropdrachten brengen medewerkers van het Business Point bedrijven bij de juiste opleiding.

Ook binnen de Hub van ROC van Twente kijken ze graag mee naar de mogelijkheden voor bedrijven die willen samenwerken. Per aanvraag wordt bekeken of het een praktijkopdracht, stage, project of iets voor maatschappelijke diensttijd is. Van bijvoorbeeld het mede organiseren van een evenement tot het maken van een prototype of social media posts. Via een contactformulier kunnen bedrijven hun aanvraag bij de Hub indienen.

En dan is er nog Novel-T. Bedrijven kunnen met een vraagstuk bij het kenniscentrum aankloppen. Vervolgens neemt een medewerker van Novel-T contact op voor een intakegesprek, waarna de vraag uitgebreid behandeld wordt. Door middel van persoonlijke intervisie onderzoekt Novel-T waar precies behoefte aan is. Als die behoefte duidelijk is, probeert Novel-T de vraag te vertalen naar een onderwijsopdracht.

Tips

Maar met alleen een vraag uitzetten ben je er niet. Het aanbod van opdrachten is immers groter dan het aantal studenten. Daarom is het voor een bedrijf zaak zich te profileren. Hoe? Een aantal praktische tips.

 

  • Plan vooruit

Het onderwijs is voor de UT en Saxion gekoppeld aan bepaalde tijden. Het studiejaar begint medio september, waarna in februari het tweede semester van start gaat. Zorg er daarom voor dat de opdracht minimaal twee maanden van tevoren wordt ingediend. Doe je dat niet, dan ben je simpelweg te laat. Bij ROC van Twente werkt dit anders. Daar heeft een schooljaar vier periodes, maar opleidingen bepalen zelf hoe ze die invullen. Soms lukt het om een last-minuteopdracht waar studenten veel van kunnen leren toch in te passen in het onderwijs. Als een last-minuteopdracht interessant genoeg is, kan het zo zijn dat er bij het ROC ruimte voor vrij wordt gemaakt.

 

  • Probeer de student te verleiden

Als je je wilt profileren, doe dat dan op een manier die studenten aanspreekt. Een website met lappen tekst werkt niet voor de huidige generatie. Laat in plaats daarvan een (jonge) medewerker een vlog opnemen, waarin wordt uitgelegd wat het bedrijf leuk maakt.

 

 

  • Kijk verder dan alleen het eigen vakgebied

Veel bedrijven hebben ingangen bij onderwijsinstellingen in hun eigen werkgebied. Een techbedrijf weet de opleiding Engineering vaak wel te vinden. Maar als een product in de markt gezet moet worden, is een ander type student nodig. Ook daarom loont het om aan te kloppen bij Career Services, de Hub van ROC van Twente, het Saxion Business Point of Novel-T. Zij weten welke expertise er te halen valt binnen lectoraten en opleidingen en kunnen bedrijven breder helpen.

 

  • Sluit je aan bij een innovatiehub

Het begeleiden van een student vraagt om een investering. Zeker voor kleine bedrijven is dat niet altijd makkelijk. Het kan dan lonen om je aan te sluiten bij een innovatiehub. Door samen op te trekken worden de lasten immers verdeeld. Een voorbeeld is de Innovatiehub Tubbergen, waarin bedrijven samen optrekken en studenten stageplekken, opdrachten en afstudeerprojecten bieden.

 

  • Geen uitzendbureau

Onderwijsinstellingen zijn geen uitzendbureaus. Een bedrijf dat simpelweg op zoek is naar extra handjes hoeft over het algemeen niet aan te kloppen. Het onderwijs staat voorop, studenten werken samen met bedrijven om te leren. Van een bedrijf wordt daarom ook verwacht dat ze tijd steken in de begeleiding van studenten, maar ook het tussentijds vragen beantwoorden vanuit de onderwijsinstelling. Je moet het leuk vinden om met studenten te werken.

 

  • Social media

De kracht van social media is inmiddels wel bekend. Het delen van een opdracht op LinkedIn kan zo de juiste match opleveren. Maar denk ook aan andere kanalen als Instagram en TikTok.

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Karin Vermeulen en Marieke Bos (Hub, ROC van Twente), Ina Wijkstra (Saxion Business Point) en Yvonne Kholmy (Novel-T)

Datum: 9 november 2023 |

Auteur: Willem Korenromp