Hoe HoSt Group de beste onderneming van Twente 2023 werd

HoSt Group uit Enschede werd vorig jaar uitgeroepen tot Beste Onderneming van Twente. Het snelgroeiend bedrijf in duurzame energie en bio-afvalverwerking heeft in korte tijd grote stappen gezet in het professionaliseren van het recruitmentproces. Volgens Renate Nijboer, Recruitment Manager bij HoSt Group, speelt talentopgaaf een rol in deze transformatie.

global goal icon

Toen Renate in 2022 bij HoSt Group begon, lagen de recruitmentactiviteiten versnipperd binnen de organisatie. "De vraag naar meer activiteit op het gebied van recruitment was er al," vertelt Renate. "Met de start van recruitment is er een recruitmentafdeling is het proces gespecialiseerd. We zijn nu met vier collega’s verantwoordelijk voor de recruitmentvraagstukken binnen de internationale HoSt Group, en we hebben een vacature voor een young Recruiter."

Proactieve benadering

Een van de belangrijkste strategieën die HoSt Group hanteert, is een proactieve benadering van het vinden van talent. "We houden ons niet alleen bezig met het plaatsen van vacatures en het uitzetten van zoekopdrachten," legt Renate uit. "Wij benaderen toekomstige talenten al ver vooraf, bijvoorbeeld op scholen en universiteiten." Deze aanpak helpt om een sterke connectie op te bouwen met toekomstige werknemers en om talent vroeg in hun carrière te ontdekken.

 

Daarnaast is flexibiliteit een kernwaarde binnen HoSt Group. Werknemers hebben de mogelijkheid om remote te werken, wat betekent dat ze niet per se in Enschede hoeven te wonen. "Dat maakt dat we heel flexibel zijn in de samenwerking." Deze flexibiliteit vergroot niet alleen de vijver van potentiële kandidaten, maar maakt het bedrijf ook aantrekkelijker voor talenten die een goede balans tussen werk en privéleven waarderen.

Open en transparante cultuur

De cultuur binnen HoSt Group draagt ook bij aan hun succes in het aantrekken en behouden van talent. HoSt Group, 31 jaar geleden opgericht als een familiebedrijf, hecht veel waarde aan openheid en transparantie. "We gaan op een laagdrempelige manier met elkaar om, korte lijnen zoals dat heet," zegt Renate. "Als je een stap wilt maken binnen de afdeling en je denkt dat die stappen jou en het bedrijf succesvol gaan maken, dan zijn de lijntjes tussen jou en de manager heel kort en efficiënt."

 

Leiderschap speelt een cruciale rol in het bevorderen van een positieve werkcultuur bij HoSt Group. Renate benadrukt het belang van transparantie en vertrouwen in gesprekken met leidinggevenden. "Een gesprek met de leidinggevende is altijd gebaseerd op positiviteit en vertrouwen. Je moet gedreven en initiatiefrijk zijn als je hier wilt werken."

Tips voor andere bedrijven

Voor bedrijven die worstelen met vergelijkbare talentopgaven heeft Renate een aantal adviezen. "Het is goed om te sparren met elkaar," zegt ze. "Alle expertise inzetten om die kandidaat hier aan boord te krijgen. In sommige afdelingen is het moeilijk om de juiste persoon te vinden, daarin concurreer je met andere organisaties. De kandidaat moet in zijn hoofd al de keuze gemaakt hebben om voor HoSt te kiezen."

 

HoSt Group promoot zichzelf niet alleen als er vacatures openstaan. Ze zijn actief aanwezig op scholen, evenementen en open dagen, en nodigen de doelgroep uit voor rondleidingen en het stellen van vragen. Deze strategie zorgt ervoor dat potentiële werknemers al vroeg een positieve indruk van het bedrijf krijgen.

 

De aanpak van HoSt Group laat zien dat een succesvolle talentopgaaf begint met een proactieve recruitmentstrategie, een flexibele werkomgeving, een open en transparante bedrijfscultuur, en voortdurende investeringen in de ontwikkeling van medewerkers.

Datum: 5 juni 2024 |

Bron tekst: Renate Nijboer, HoSt Groep |

Auteur: Elçin Çoraklar