Twentse drone redt Zeeuws dorp van Aziatische hoornaar

Het Twentse bedrijf DRONExpert heeft voorkomen dat een nest met Aziatische hoornaars zich verder heeft kunnen verspreiden. Deze wespensoort wordt gevreesd, omdat het in staat is complete bijenvolken uit te moorden. 

In het kort

  • Het weten voorkomen van het verspreiden van Aziatische hoornaars 
  • DRONExpert uit Twente heeft met een drone de Aziatische hoornaars weten op te speuren.

Global Goal

global goal icon
Opgetrommeld

DRONExpert werd zaterdagochtend in alle vroegte opgetrommeld om in het Zeeuwse Dreischor de Aziatische hoornaars op te sporen. Met behulp van warmtecamera’s aan een drone hebben de broers Wouter en Roger Borre talrijke boomtoppen rond het dorp afgezocht op zoek naar het nest. Voorkomen moest worden dat de hoornaars zouden uitvliegen en nieuwe nesten zouden gaan bouwen. “Op aanwijzingen van experts zijn we door boomtoppen gegaan met onze drone”, aldus Wouter Borre. “Eerst vonden we vogels, vooral duiven. Maar na een paar uur was het raak in een fruitboom.” 

Tikken tegen propeller

Tikken tegen propeller 
De drone werd onmiddellijk aangevallen door de hoornaars, die hun nest wilden verdedigen. “Je hoorde hoe ze rond de drone cirkelden en met harde tikken tegen de propeller botsten.” Door deskundigen is het nest, dat zich in een tuin aan de rand van Dreischor bevond, verdelgd. Borre heeft als enig aandenken nog een paar bijzondere foto’s van het nest en de hoornaars. 

Eet ander bijen

De zoekactie is opgezet door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Deze zocht al een week naar het nest van de Aziatische hoornaars. Daarbij keken ze naar de vluchtpatronen van rondvliegende hoornaars. Dit leidde tot aanwijzingen in welk deel van Dreischor het nest moest zitten. De Aziatische hoornaar komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië. Het diertje eet honingbijen, wilde bijen, mieren, vliegen, vlinders en rupsen. Als de hoornaar zich hier vestigt is er kans dat de bevruchting van planten zou verminderen.

Over DRONExpert.nl

DRONExpert.nl  is wereldwijd actief en een vooruitstrevend en innoverend bedrijf in onder andere drones en accessoires. DRONExpert levert met name industriële drone toepassingen aan MKB en overheid, hierbij spelen warmtebeeld en maatwerkoplossingen een belangrijke rol.

Datum: 4 oktober 2017 |

Bron tekst: Tubantia |

Auteur: Twente.com