Winnaars RED Engineers Challenge 2018

Team Jabster van basisschool Alfonsus uit Enschede heeft vanochtend de hoofdprijs gewonnen tijdens de zesde editie van de RED Engineers Challenge 2018 op de Campus van Universiteit Twente. Deze Twentse tech-kids ontvingen een dagtrip naar wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam uit handen van juryvoorzitter Albert Vos van Twence, de duurzaamheidsuitdager van dit jaar. Team RED Engineers Girls van basisschool Plechelmus uit De Lutte is winnaar van de hoofdprijs voor de mooiste videovlog.

In het kort

  • De RED Engineers Challenge is een casewedstrijd voor basisschoolleerlingen, ze worden uitgedaagd na te denken over duurzame vraagstukken  

  • Dit jaar is de prijs gewonnen door basisschool Alfonsus, zij hadden een innovatieve oplossing voor Twence 

Global Goal

global goal icon
Een duurzame case van Twence

Tussen april en juni bogen 25 kidsteams van Twentse basisscholen zich over de uitdaging van Twence, de Twentse grondstoffen- en energieleverancier: ontwerp een installatie waarmee je grondstoffen zoals bouwafval zo efficiënt mogelijk sorteert en selecteert. Kern van de duurzame afvaloplossing van het kids-team Jabster uit Enschede is: ‘Ondergrondse afvalscheiding door heel Twente, waarbij het gescheiden afval onder de grond aankomt bij Twence’. Albert Vos, manager Advies en Beleid van Twence, reageerde enthousiast op alle sprankelende ideeën: “Als we alle scheidingsprincipes van deze kinderen bij elkaar brengen, dan gaan we een echt circulaire toekomst tegemoet in Twente!”.

Videovlog

Daarnaast waren alle teams uitgedaagd om zelf een boeiende videovlog te maken over de totstandkoming van hun ontwerp en installatie, waarmee de team-oplossing zo mooi en duidelijk mogelijk in beeld komt. Het winnende team ontving uit handen van de juryvoorzitter een actioncamera en een AER, waarmee eenvoudig indrukwekkende luchtopnamen kunnen worden gemaakt. De AER is in 2015 bedacht en ontworpen door techniekstudenten van Universiteit Twente en richt zich momenteel als Twentse start-up op de wereldmarkt van accessoires voor actioncamera’s.

Water voor later

Volgend jaar is het nieuwe duurzame thema: ‘Schoon water voor mens & dier’. Dan worden de tech-kids (in de dop) uit groep 6 en 7 van de circa 250 Twentse basisscholen uitgedaagd om creatieve en inventieve oplossingen te verzinnen voor aan water gerelateerde uitdagingen van Twentse bedrijven. Dit sluit nauw aan bij de wereldwijde vraag om oplossingen voor een duurzamer beheer van de Aarde. Door nadrukkelijk een koppeling te maken met urgente ecologische, economische en sociale uitdagingen waar de wereld en Twente voor staan, kunnen nieuwe oplossingen voor een betere toekomst worden gevonden bij hen die de toekomst hebben: de ‘uitvindertjes, ontwerpers en techniek-nerds in de dop’, Generatie Z in hightech Twente. Zo blijft techniekonderwijs hoog op de agenda staan in ondernemend hightech Twente, in lijn met de inspanningen van Techniekpact Twente.

Datum: 23 juni 2018 |

Auteur: Twente.com