Saxion bouwt Smart TinyLab om landelijke klimaatdoelstellingen te behalen

Het klimaatakkoord dwingt ook in Twente tot handelen. Om ervoor te zorgen dat de CO2-reductie wordt behaald, moet alles uit de kast worden gehaald. Hogeschool Saxion is, in samenwerking met Bouwschool Twente in Hengelo en partner Stichting Pioneering, begonnen met de bouw van een Smart TinyLab dat half april klaar moet zijn. 

 

Het Smart TinyLab is een lab speciaal voor systeemintegratie in de bouw. In het lab kunnen bouwpartners en bouw gerelateerde bedrijven hun producten in de praktijk ontwikkelen en doortesten, met als doel de systemen te combineren en het energieverbruik hiervan te verminderen. In het Smart TinyLab kunnen deze bedrijven samenwerken met studenten, onderzoekers en andere partners.

In het kort:

  • Hogeschool Saxion is begonnen met de bouw van een Smart TinyLab. Vanaf mei kunnen bedrijven en studenten hun producten testen en op elkaar afstemmen.
  • Het lab is draaibaar en flexibel, waardoor de omstandigheden waaronder de testers meer over de werking van hun product willen weten, naar wens zijn aan te passen. 

Global Goal

global goal icon
Energieverbruik omlaag

Zes Twentse bedrijven (Eaton, BINX, De Groot Vroomshoop, BR Controls, Winkels Techniek en Pilkington) zijn ingestapt in het project. Al deze bedrijven werken in hun eigen vakgebied aan innovatieve oplossingen. De een op het gebied van materiaal, de ander op het gebied van installaties en weer een ander op het gebied van binnenklimaat bijvoorbeeld.

 

Het idee is dat door het Smart TinyLab gezamenlijk te gebruiken, het duidelijk wordt hoe de verschillende systemen invloed hebben op elkaar. Maar ook wordt er onderzocht hoe de verschillende systemen met elkaar geïntegreerd kunnen worden, zodat het energieverbruik nog efficiënter omlaag kan. “Met dit lab willen wij onderzoek faciliteren voor systeemintegratie”, vertelt Christian Struck, lector Sustainable Building Technology bij Saxion. “Nog te vaak worden systemen die bedoeld zijn om bij te dragen aan een veranderende energie-infrastructuur individueel benaderd.”

Twee proefkamers

Gebruikers van een gebouw hebben veel invloed op de energie-efficiëntie. Daarom heeft het Smart TinyLab straks twee proefkamers: een woongedeelte en een kantoorgedeelte waar ook ICT-systemen getest kunnen worden. Een vaste kamer bevat alle technische installaties die nodig zijn voor klimaat- en energiebeheersing. In de twee proefkamers, die flexibel in te richten zijn en uitneembare binnen- en buitenwanden hebben, kunnen de bedrijven eigen systeemcomponenten plaatsen. Ook is het lab 180 graden draaibaar, zodat er gespeeld kan worden met zonlicht en is het voorzien van sensoren om verschillende metingen te verrichten en geïntegreerde systeemprestaties te kwantificeren.

Willen ontdekken

“In de bouw is er de potentie om systemen voor de conditionering van het binnenklimaat nog energiezuiniger te maken. Dit komt doordat systemen geïnstalleerd en gebruikt worden zonder dat ze rekening houden met secundaire systemen en gebruik. Met het Smart TinyLab willen we ontdekken: waar zitten de knelpunten en hoe kunnen twee of meer systemen met elkaar communiceren, zodat ze het energiegebruik minimaliseren?’ zegt Struck.

Verschillende thema’s

Het project is gesubsidieerd door EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Tot juni 2023 gaan de partners aan de slag met verschillende thema’s als prestatiemonitoring van houten gevelelementen, glas als actieve warmteregulator, slimme gebouw-gebruiker interactie, waarde-creatie door data-driven services en energiedistributie door gelijkstroomnetten. 

 

Het lab wordt straks ook gebruikt om demonstraties te geven zodat er bewustwording ontstaat in de markt zodat kwaliteitsontwikkeling, kennisontwikkeling en productontwikkeling gewaarborgd blijft. 

 

De opening van het Smart TinyLab vindt naar verwachting eind mei/begin juni dit jaar plaats.

Contact informatie

Saxion
M.H. Tromplaan 28
7513 AB Enschede
+31 (0)88 019 8888 info@saxion.nl twente.com/organisaties/saxion

Global Goals

Datum: 23 maart 2021 |

Bron tekst: Saxion |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #Duurzame bouw