Reflecties

Hybride tentoonstelling over algoritmes, kunstmatige intelligentie en machine learning technology.

global goal icon

global goal icon

Evenement details

Wanneer: 10 t/m 13 september 2020
Tijd: 18:00 - 23:59
Organisator: Tetem
Locatie: Stroinksbleekweg 16 7523 ZL Enschede Stroinksbleekweg 16 7523 ZL Enschede

Global Goal

global goal icon
Reflecties

De tentoonstelling nodigt het publiek uit om op deze vragen te reflecteren en stil te staan bij de maatschappelijke uitdaging waar we nu voor staan. AI-experts verwachten dat tegen 2060 de machine in álle domeinen de mens de baas zal zijn. Maar als mensen niet langer nodig zijn vanwege hun cognitieve of artistieke vaardigheden, waar zijn we dan nog wél voor nodig? Als machines straks beter dan wijzelf kunnen denken, rekenen, schilderen en componeren, als hun verhalen pakkender en schrijnender zijn dan die van ons, waaraan ontlenen we als mens dan onze betekenis en wat is dan onze nieuwe rol? Om als mens in 2060 nog gelukkig te kunnen zijn is het nodig dat we nu nadenken over onze digitale toekomst, over de relatie tussen mens en machine en over onze menselijke waardigheid binnen dit geheel.

Reflecties is een samenwerking tussen Universiteit Twente en Tetem. De tentoonstelling is ontwikkeld in het kader van het project Make Happiness van Tetem en het onderzoeksproject Man and Machine – Learning in the Digital Society door professor Mieke Boon met studenten van de Master opleiding Philosophy of Science, Technology and Society, de Bachelor opleiding ATLAS en BMS lab. De tentoonstelling is vormgegeven door kunstenaar Jan Merlin Marski.

De tentoonstelling kan vanaf 10 september fysiek, online en op afstand via de robot worden ervaren.

GOGBOT festival

Reflecties is onderdeel van het GOGBOT festival dat van 10 t/m 13 september plaatsvindt. Het thema is dit jaar Quantum Supremacy. Het festival verkent met een online en offline programma de impact van de nieuwe supercomputers op de mens en samenleving.

Opening via de robot op donderdag 10 september:

De tentoonstelling Reflecties wordt op 10 september tussen 18:00 en 20:00 uur officieel geopend. Het publiek kan erbij zijn door op afstand in te loggen via expo robot. Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar!