De Twentse energieopgave onder hoogspanning

Meer of minder windparken? Kan ons netsysteem wel alle aanvragen aan voor al die zonnepanelen van al die huishoudens en bedrijven? Is waterstof de overweging voor ondernemers waard of is dit niet de juiste 'stof' tot nadenken?

global goal icon

global goal icon

Evenement details

Wanneer: 11 oktober 2022
Tijd: 15:30 - 18:30
Organisator: Stichting Industriƫle Kring Twente
Locatie: H2hub Kolthofsingel 8 7602 EM Almelo

Global Goal

global goal icon

Tijdens deze Masters of IKT worden de mogelijke oplossingen van de energieopgave in kaart gebracht en word je geprikkeld door lokale projecten die de inzet van alternatieven hebben vertaald van theorie naar praktijk. Enthousiaste bedrijven die met duurzaamheidsinnovatie bezig zijn laten zien dat de oplossing soms echt al binnen handbereik is. We moeten het alleen kennen!

Een Masters of IKT die jou, jouw bedrijf en de regio een inspirerende energieboost geeft richting energietransitie!

Waarom deze masters of IKT

Elke gemeente is er mee bezig en ook elk bedrijf gaat er vroeg of laat mee te maken krijgen: verduurzaming. In Twente vindt er inmiddels al heel wat ontwikkeling plaats om duurzaamheid op steeds laagdrempelige wijze mogelijk te maken voor ondernemers en particulieren. Tijdens de Masters geven we inzicht in deze initiatieven en hoe we als regio Twente de energieopgave kunnen aanpakken. Voor dit event komt zowel de vraag ‘Wat?’ als ‘Hoe doen we dit?’ aan bod. Er is ruimte voor kennisdeling en het verder verdiepen op de onderwerpen energieopwekking, -besparing en -opslag. Natuurlijk gaan we ook niet voorbij aan de rol van waterstof in deze. We organiseren deze bijeenkomst in samenwerking met de Green Business Club Twente.

Programma

15.30 - 16.00 | Inloop

16.00 – 16.45 | Key note - Jan Jonker (Hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen)

Zijn tijd en energie gaat uit naar duurzaam ondernemen en de strategische, organisatorische en veranderkundige vragen die daarbij horen. Hij staat bekend als een activistische en ondernemende hoogleraar met ‘haast’. Jan Jonker wil graag ‘radicaal’ werken aan duurzaamheidsvraagstukken en hij wil het ‘nu’. Zijn onderzoeksinteresse ligt op het snijvlak van strategie, transitie en duurzaamheid, voornamelijk gericht op de ontwikkeling van nieuwe business concepten/modellen en strategieën. Duurzaam ondernemen is in zijn visie een organisatievraag in en tussen organisaties met sterke veranderkundige aspecten. Kenmerkend voor zijn aanpak is het werken met grote groepen mensen om met elkaar plannen te realiseren. Samen werken aan transitie is daarbij het leitmotiv. Al jaren is hij op alle mogelijke plaatsen in de wereld visiting professor. Ook werkt hij al een leven lang als managementconsultant.

16.45 -17.30 | Verdiepende sessies

Nadat we in brede zin de match hebben gemaakt tussen duurzaamheid en nieuwe businessmodellen, gaan we vervolgens in kleine groepen uiteen om inzicht te geven in de ‘hoe?’ vraag. We zoomen in op het laaghangend fruit waarmee we nu al duurzame impact kunnen maken. Bij het aanmelden voor dit event kun je kiezen voor een van de drie verdiepende sessies, te weten:

  • Energieopwekking / Energiebronnen en energiedragers: de rol van waterstof

Jan Tebbens neemt je mee in de wereld van het opwekken van energie en de kracht van waterstof.

  • Energiebesparing

Gert Jan Mooi zal vanuit zijn rol als BIT-voorzitter en vestigingsleider Hengelo bij Van Dorp Technisch Dienstverlener ingaan op het onderwerp energiebesparing. Met name over verduurzaming van bedrijfspanden. 

  • Energieopslag

2022 had een mooie zomer, wat ook de nodige energie opleverde voor de gebruikers van zonnepanelen. Wat kunnen we met die leveringen en zijn we in staat om al die zonuren ook daadwerkelijk op te slaan binnen het bereik wat we met onze accu's hebben? Zomaar een voorbeeld van een vraagstuk wat we tijdens de verdiepingssessie energieopslag gaan behandelen.

17.30 – 18.30 | Borrel en beursvloer

Op de beursvloer staan Twentse voorbeelden of voorbeelden van aanwezige experts.

Externen kunnen voor 25 euro kaarten bestellen via de volgende site: Eventgoose