Be Your Own Robot

Kunstenaar Sander Veenhof is al jarenlang gefascineerd door het fenomeen Augmented Reality (AR): een technologie die de realiteit verbindt met virtuele objecten. Al programmerend de werkelijkheid naar je hand zetten – zonder hindernissen en beperkingen – biedt oneindige mogelijkheden en vrijheid.

Evenement details

Wanneer: 11 april t/m 30 juni 2019
Tijd: 13:30 - 16:30
Organisator: Tetem
Locatie: Tetem Stroinksbleekweg 16 7523 ZL Enschede

Global Goal

global goal icon

Inmiddels is AR op weg om een massamedium te worden. Met de komst van de 3e generatie AR-brillen zullen we steeds vaker geconfronteerd worden met virtuele verschijningen die op een ingrijpende manier ons doen en laten bepalen. Dat zal niet alleen ons wereldbeeld beïnvloeden, maar zelfs onze eigen positie in de wereld gaan veranderen. Kunnen mensen straks kiezen in welk domein zij zich begeven, of bepaalt het merk van je bril of je in een Apple, Google of Facebook wereld rondloopt? In Be Your Own Robot speelt Sander met beelden en werkelijkheden die over 10 jaar een niet te negeren rol in ons leven zullen spelen. Gaan we in de toekomt als robot door het leven, of is er nog een mogelijkheid om jezelf te zijn?

 

In de tentoonstelling krijg je als bezoeker een actieve rol en zeggenschap over je eigen semi-digitale zelf. Zo kun je met een Hololens je virtuele outfit vorm geven, met een participatieve app je eigen algoritmes opstellen en met een fictieve app store jezelf upgraden alsof het al 2029 is. De AR installaties en apps laten ons nadenken over vragen als: Wanneer software bepaalt wie je bent en wat je doet, hoe ziet zelfexpressie er dan uit? Laat je ‘de cloud’ beslissen wat je doet, of ontwerp je je eigen algoritme waarmee je wordt aangestuurd? En wat als je daarin verhinderd wordt omdat Big Tech je slimme script al heeft gepatenteerd? Het zijn vragen die nu nog erg abstract klinken, omdat we ons nog niet goed kunnen verplaatsen in ons toekomstige zelf. Om daar meer inzicht in te krijgen heeft Sander de Futurotheek in het leven geroepen. Een fictieve app store waarmee we de toekomst alvast hands-on kunnen ervaren. Sander Veenhof laat ons nadenken over de rol die we kunnen spelen om te zorgen dat de maatschappelijk relevante ontwikkelingen op het gebied van techniek zich voltrekken op een manier die wij wenselijk vinden. In de tentoonstelling geeft Sander in een video interview een inkijk in de totstandkoming van zijn werken en zijn onderzoek.

 

Be Your Own Robot sluit aan bij Tetem’s programmalijn Driving Technology. De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met curator ViolaVirus en maakt onderdeel uit van het Maker Festival Twente.

Exploring-Lab: Ontdek Tetem’s Virtuele Galerie

Ga in aansluiting op Be Your Own Robot op zoek naar de verborgen virtuele galerie in Tetem. Met een speciale AR app onthul je allerlei virtuele schatten binnen onze muren. Je kunt ook zélf virtuele objecten en avatars maken en deze een plek geven in het gebouw. Het Exploring-Lab is dagelijks van 13.30-16.30 geopend.