Twentse bijdrage aan oplossen woningtekort door robotisering bij Plegt-Vos

Begin volgend jaar komen - als alles volgens de planning verloopt - de eerste complete gevels uit de nieuwe fabriek die Plegt-Vos aan het bouwen is op bedrijvenpark Twente in Almelo. Mensenhanden komen er nog steeds aan te pas, maar dan voornamelijk om de robots op te dragen wat ze moeten doen: de fabriek is straks nagenoeg volledig gerobotiseerd. “Een tekort aan vakmensen als metselaars en timmermannen, het vooruitzicht dat in weinig tijd meer dan een miljoen woningen moet worden gebouwd, opgeteld bij het feit dat woningen betaalbaar moeten zijn en blijven, heeft ons al jaren geleden aan het denken gezet”, verklaart directeur/eigenaar Theo Opdam van bouwonderneming Plegt-Vos de stap. 

In het kort

  • Deze maand gaat de eerste paal de grond in op bedrijvenpark Twente in Almelo. De eerste hal op een negen hectare groot terrein biedt begin volgend jaar plaats aan een serie robots van bouwbedrijf Plegt-Vos die tussen de 1300 en 2000 gevels per jaar gaan produceren.
  • Vernieuwende productiemethode vraagt om andere skills: engineers en operators zijn van harte welkom bij het bouwbedrijf.

Global Goal

global goal icon
Even vooruit

“In 2006 hebben we een gedeelte van ons werk al gerobotiseerd in Langeveen waar we ook een vestiging hebben. Op die plek was geen ruimte voor uitbreiding en omdat Plegt-Vos én ik Twentse roots hebben en er in Almelo negen hectare voor ons beschikbaar is, kozen we voor deze plek. Hier kunnen we nog wel even vooruit.”

 

In de fabriek komen straks gevels van de band. Voor appartementen, rijtjeshuizen, twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen. Maar eenheidsworst wordt het niet volgens Opdam omdat juist door de robotisering veel variatie mogelijk is. “Als het technisch mogelijk is, kunnen we het maken”, stelt hij. “We hebben nu al 101 verschillende ontwerpen. Dit om even aan te geven dat heel Nederland er straks door deze ontwikkeling echt niet hetzelfde uit komt te zien. Architecten kunnen alle kanten op, precies zoals onze klanten willen.”

 

Volop kansen

 “Naar verwachting moeten er binnen 10 jaar ca. 1 miljoen woningen gebouwd worden om het woningtekort terug te dringen. Dat kan niet door grotendeels traditioneel te blijven bouwen. Je moet echt anders kijken, denken en doen. Wij hebben dat gedaan en zien de oplossing in het gerobotiseerd produceren. Deze nieuwe manier van werken biedt volop kansen, ook voor de regio. In Twente hebben we een sterke industrietak en logistiek en bouwkundig zijn we ook sterk. Plegt-Vos bouwt landelijk, en de aanvoer, de mensen en de kennis komen uit Twente.”

Altijd werk

Door de ontwikkeling zal het werk op de bouw veranderen. “De traditionele bouw zal voorlopig niet verdwijnen dus voor vakmensen is altijd werk”, weet Opdam. Voor de tak van sport waarin Plegt-Vos vanaf volgend jaar gaat opereren, zijn echter andere skills vereist. Engineers en operators kunnen dan in Almelo aan de slag. Opdam schat dat de bouwonderdelen die Plegt-Vos voor huizen van woningcorporaties, projectontwikkelaars en diverse zorgorganisaties produceert, vanaf volgend jaar voor vijftig procent ‘uit de fabriek’ komen. “Nodig ook”, zegt hij, refererend aan de redenen waarom zijn bedrijf aan deze exercitie begon. 

Woningtekort

Opdam voorspelt dat de hightech gefabriceerde gevels uit Almelo en de -onderdelen die nu al uit Langeveen komen, beter van kwaliteit zijn dan de traditioneel gebouwde. “De omstandigheden zijn optimaal”, legt hij uit. “Menselijke fouten zijn uitgesloten en even belangrijk is dat de gevels onder de juiste klimatologische omstandigheden worden gemaakt. We hebben niet te maken met vocht bijvoorbeeld. En ook niet met vorst waarbij de traditionele bouw stil komt te liggen. In de fabriek kunnen we gewoon door.” 

 

Plegt-Vos verwacht vanaf volgend jaar zo’n 1300 woningen te kunnen leveren met de nieuwe methode, op te schalen naar 2000 per jaar. Een aanzienlijke bijdrage dus vanuit Twente aan de oplossing van het huidige woningtekort.

 

Datum: 9 maart 2021 |

Bron tekst: Plegt Vos |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #robotica