De veranderende tijd van het internet en hoe Speakup daar in mee groeit

Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Waar het internet aan het einde van de vorige eeuw alleen nog geschikt was voor de meest geduldige mensen onder ons, gebruiken we het nu voor vrijwel alle communicatie en werkzaamheden. Florian Overkamp, founder van Speakup, had in de jaren ‘90 het geluk dat hij studeerde aan Universiteit Twente en daarmee toegang had tot een snelle internetverbinding. Hij experimenteerde erop los en zijn passie voor snelle verbindingen is daarmee nooit gestopt.

In het kort

  • Eind vorige eeuw was het internet alleen nog maar geschikt voor de meest geduldige mensen onder ons en was het internet vooral traag. Inmiddels is het internet niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en verandert er nog altijd veel op dit gebied.
  • In een relatief korte periode groeide het internet en Speakup groeide daarin mee.
  • De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de manier van communiceren in sneltreinvaart aan het veranderen is.

Global Goal

global goal icon
De jaren ’90: van traag internet naar een datacenter in Twente

Hoewel het internet niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, is dit toch echt iets van de laatste jaren. In de jaren ’90 verliep het internet bij het merendeel van de gebruikers over het koperen telefoonnetwerk en was het enorm traag. Florian Overkamp studeerde destijds Computer Science aan de Universiteit Twente en had wél toegang tot snel internet dat over het glasvezelnetwerk liep. Samen met studenten onderzocht hij diverse breedband toepassingen en ze besloten samen om het heft in eigen handen te nemen: er moest een datacenter komen in Twente.

 

In deze periode waren er voornamelijk datacenters in de Randstad. Volgens Florian werd het de hoogste tijd dat er ook een datacenter in Twente zou vestigen. Het lokale bedrijfsleven en de economie zou daar enorm van kunnen profiteren. Alles wat er nodig was, was binnen handbereik. Het glasvezelnetwerk wat aanwezig was, werd met name gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en dat was natuurlijk zonde. Ook stond er tegenover de Universiteit Twente hét perfecte gebouw voor een datacenter. Het datacenter wat destijds gebouwd werd bestaat op de dag van vandaag nog steeds: het datacenter van Equinix Netherlands.

Samenwerken

Om het datacenter mogelijk te maken, werd er veel samengewerkt met onder andere Universiteit Twente, de gemeente, de provincie en meer. Daarmee werd ook NDIX geboren: de eerste grensoverschrijdende internet exchange waarmee de aantrekkingskracht van het bedrijfsleven in Twente een enorme boost kreeg.

 

Maar ook nu is het voor Speakup nog erg belangrijk om samen te werken met diverse bedrijven en kennisinstellingen in Twente. Zo nemen zij deel aan diverse projecten bij Hogeschool Saxion en Universiteit Twente, maar zijn ze ook aangesloten bij stichting TalentIT Twente, omdat het behoud van IT-talenten in Twente erg belangrijk is.

Speakup

In 2003 richt Florian Overkamp Speakup op en sindsdien worden er diverse innovatieve telecommunicatie-oplossingen voor het bedrijfsleven worden ontwikkeld. Juist door de integratie met het datacenter was er zo veel meer mogelijk en werd onder andere VoIP als dienst toegankelijk voor kleinere bedrijven. Hiermee kon Speakup het MKB dezelfde telecomfaciliteiten bieden die normaal alleen voor grote corporaties mogelijk waren. Binnen een korte tijd werd het internet steeds toegankelijker voor iedereen en Speakup groeide mee.

2020: Meer thuiswerkers en een veranderende markt

Thuiswerken deden we voorgaande jaren ook, maar de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het thuiswerken in een stroomversnelling is geraakt. Daarmee verandert niet alleen de vraag naar meer data, maar is er ook een grote verschuiving in het gebruik van type communicatiemiddel. Waar we eerder veel meer de mail of de telefoon gebruikten, zien we nu vooral dat er veel gebruik wordt gemaakt van videobellen. 

 

Dit zorgt er onder andere voor dat Speakup nog sneller moet schakelen met veranderingen in de digitalisering. Zo hebben zij bijvoorbeeld in een snel tempo Direct Routing voor Microsoft Teams toegevoegd aan hun portfolio. Hiermee kun je bellen in Microsoft Teams maar wel via het eigen netwerk van Speakup. Maar daar blijft het niet bij, want juist door de snelle veranderingen wil Speakup meer bezig zijn met de toekomst.

Toekomst: asymmetrisch communiceren met de nieuwe generatie

We kunnen concluderen dat de digitalisering in een sneltreinvaart ontwikkelt. De rol van Nederlandse Tech bedrijven wordt daarmee ook steeds belangrijker. Florian: “Wij denken na waar de data doorheen gaat, hoe deze wordt gemanaged en hoe we die vervolgens kunnen sturen. Zo moeten wij als telecompartij in Nederland een soort van vertrouwensbasis neerleggen om te zorgen dat mogelijk misbruik door techreuzen voorkomen wordt. Wij vinden het fijn om een goed alternatief te hebben, zo blijven we veilig en betrouwbaar.”

 

Bij Speakup zien ze ook dat er een volgende generatie aankomt. Kinderen van deze tijd zijn gewend om asymmetrisch met elkaar te communiceren, wat inhoudt dat ze met elkaar communiceren op verschillende kanalen. Deze groep toetreders tot de arbeidsmarkt zal deze manier van asymmetrisch communiceren ook meenemen naar de werkvloer. Florian vertelt: “Het moet niet gaan over de vraag met welk apparaat -de telefoon op je bureau, je laptop, je smartphone, WhatsApp of Snapchat- ik je kan bereiken, zo lang ik je maar kán bereiken. De gebruiker van de toekomst bepaalt zelf hoe hij/zij bereikbaar wil zijn.” 

 

Maar de hoeveelheid van communicatiemogelijkheden kan ook verstorend werken. Speakup wil daarom voor haar gebruikers de gids zijn naar de wereld van het nieuwe communiceren. In 2030 wil het bedrijf op dagelijkse basis miljoenen mensen door heel Europa met elkaar in contact brengen. Maar of dat nou per telefoon, chat of videogesprek is, dat gaan ze samen ontdekken.

Contactinformatie

SpeakUp
Institutenweg 6
7521PK Enschede
+31 (0)88 7732 587 info@speakup.nl www.twente.com/organisaties/speakup

Global Goals

Datum: 4 november 2020 |

Bron tekst: Speakup |

Auteur: twente.com

Lees meer over #communicatietechnologie