VIRO Red-Partner van Solar Team Twente

Solar Team Twente stevende in 2019 af op een historische zege. Tot een crash een streep door de rekening haalde. “We zijn er nog steeds van overtuigd dat we de talenten hebben en de technieken ontwikkelen voor de winnende auto.”

In het kort

  • VIRO was de eerste die een vierjarige overeenkomst tekende als RED-partner.
  • In het najaar van 2020 ging het tweede deel van de overeenkomst in en startte het Solar Team Twente met mooie doorontwikkelingen.
  • Er lopen drie projecten waar VIRO het Solar Team ondersteunt met een financiële bijdrage, maar ook met uren en kennis.

Global Goal

global goal icon
Inleiding

In die laatste editie was VIRO één van de hoofdsponsors. Het ingenieursbureau was de eerste die een vierjarige overeenkomst – voor twee edities van de race - tekende als RED-partner. In het najaar van 2020 ging deel twee van die overeenkomst in. “Als RED-partner dragen we zowel financieel bij als met kennis en uren”, vertelt projectleider Mark Dalhoeven van VIRO. Ook Mark van Eijk van Solar Team Twente / team marketing en communicatie is aangeschoven: “Doordat VIRO partner is voor minimaal twee edities waren er nu geen contractbesprekingen nodig. Die kunnen zo een paar maanden in beslag nemen. Je mist dan de start van het project. VIRO wil er per se vanaf het begin bij zijn. Voor het Solar Team is het gunstig dat het vanaf het begin een beroep kan doen op de kennis van de partners.”

Drie projecten voor VIRO

VIRO vindt het belangrijk dat ze op de huid zit van de technologie, bijdraagt aan duurzame innovaties en voeling houdt met de activiteiten van jonge, talentvolle ingenieurs. De doorontwikkeling van de RED-E sluit goed aan bij de kernactiviteiten en de ambities van VIRO. Bij de aftrap van ‘Partnership editie 2’ werd gebrainstormd over projecten waaraan VIRO zou kunnen meewerken. ”VIRO is een multidisciplinair ingenieursbureau. Er zijn altijd wel projecten die we kunnen ondersteunen.” Eén daarvan is een bewegende standaard om te testen hoe de zonnepanelen van de auto zonnestraling optimaal kunnen opvangen. Een andere is een proefstand om de motoren offline te testen en uitproberen. Het derde project is de montage van de kentekenplaat: “Die moet in de komende editie binnen 5 centimeter van de achterste rand van de auto zitten. De vorm van zo’n plaat past niet bij de aerodynamica van de auto. Daar moeten we dus een slim conceptje voor bedenken”, zegt Mark Dalhoeven.

Motor control unit

Een belangrijk project voor de komende editie is de mogelijke toepassing van een nieuwe motor control unit. Mark van Eijk: ”Het team is sinds 2016 bezig met de ontwikkeling. De unit is voortdurend getest in auto’s. Afgelopen september hebben we hem voor het eerst echt 24 uur lang gebruikt. Dat was bij de Europese kampioenschappen, in de auto van 2017. De resultaten waren zo goed dat we hem waarschijnlijk gaan gebruiken in de komende zonneauto. We gaan er nu kilometers mee maken om de betrouwbaarheid te testen. De unit zorgt ervoor dat de auto efficiënter rijdt, sneller opstart en sneller tot zijn maximale snelheid komt.”

Innoveren en improviseren

Door COVID-19 gaat overal alles anders dan gepland. Wat merken Solar Team Twente en VIRO daarvan?  “Sommige mensen werken op kantoor, andere thuis. Dat loopt prima, veel communicatie gaat via Teams. Onlangs hadden we een designreview”, vertelt Mark Dalhoeven: “Je zit dan met 60 man in een meeting. Dat is zo al niet makkelijk, laat staan op de digitale manier. Je hoort en ziet hoe gedreven de studenten daar in zitten. Ze weten enorm goed waar ze mee bezig zijn. De studenten steken iets op van ingenieurs zoals wij, maar het omgekeerde is ook waar. Het is heel knap hoe ze werken. En hartstikke leuk om daar bij te zijn.” Het Solar Team zit nu nog in de ontwerp- en voorbereidingsfase. De productiefase begint in januari, februari. “Dan zitten we in kleinere teams verspreid over meerdere locaties. We denken nu wel na over hoe we een ontwerp- of autopresentatie straks moeten aanpakken. Stel dat het niet fysiek kan, hoe dan? Hoe dan ook: de planning verandert vooralsnog niet. Die auto moet er gewoon komen. We zijn ervan overtuigd dat we de vorige edities de beste auto hebben gebouwd. Daarop bouwen we nu verder: innoveren waar dat mogelijk is en maximaal bereik halen. Zodat we nu toch een keer gaan winnen in Australië.”

Contact informatie

Hazenweg 41,
7556 BM Hengelo
https://www.viro-group.com/nl/

Global Goals

Datum: 8 december 2020 |

Bron tekst: VIRO |

Auteur: VIRO

Lees meer over #energietechnologie