Green Team Twente strijdt alsnog om de titel “Meest efficiënte stadsauto op waterstof”

De jaarlijkse race van Shell Eco-marathon is geannuleerd, maar drie studententeams uit Nederland nemen het heft in eigen handen en strijden alsnog om de titel “Meest efficiënte stadsauto op waterstof”. Het Eco-Runner Team Delft, Green Team Twente en HAN Hydromotive organiseren zelf een competitie om samen te werken aan hetzelfde doel: het belang van waterstof en duurzame mobiliteit benadrukken.

In het kort

De jaarlijkse race van Shell Eco-marathon is -wegens Covid-19- geannuleerd, maar drie studententeams laten het daar niet bij zitten en organiseren alsnog zelf een competitie.
Tijdens de Challenge kunnen de studenten alsnog hun innovaties van afgelopen jaar testen.
Toeschouwers kunnen de race volgen via een liveblog.

Global Goal

global goal icon
Optimistisch

Het afgelopen jaar hebben de studenten van de drie teams hun studies stilgelegd om deze auto’s te ontwerpen, bouwen en testen. Om het beste resultaat te behalen wordt er veel tijd en energie ingestoken. Reinout Sterk, Chief Engineer van het Eco-Runner Team: "We zijn dit jaar begonnen, wetende dat de mogelijkheid bestond dat de Shell Eco-marathon competitie niet plaats kon vinden wegens COVID-19. Toch zijn we altijd optimistisch gebleven en hebben het hele jaar hard gewerkt om onze waterstof stadsauto te ontwikkelen en voor te bereiden op een race tegen onze tegenstanders. Logischerwijs, maar tot onze teleurstelling werd de competitie toch afgelast."

Hydrogen Efficiency Challenge

Maar daar laten de studenten het niet bij zitten. Op vrijdag 11 juni vindt de Hydrogen Efficiency Challenge’ plaats bij het Circuit Park Berghem in Nederland. Mart Nijkamp, Team Manager van Green Team Twente: "Deze crisis brengt ons ook weer nieuwe kansen en uitdagingen, namelijk een alternatief om het jaar alsnog groots af te sluiten: we organiseren onze eigen competitie." aldus Mart Nijkamp, Team Manager van Green Team Twente.

Tijdens deze Challenge gaan de drie Nederlandse topteams met hun stadsauto's nek aan nek om een track af te leggen op zo min mogelijk waterstof; met andere woorden, om de titel van de meest efficiënte stadsauto op waterstof van Nederland te behalen. Hierbij testen de studenten de innovaties die ze over het afgelopen jaar hebben toegepast op het gebied van waterstof- en autotechniek.

Liveblog

Tijdens de race mogen er geen toeschouwers aanwezig zijn. Maar de race is voor publiek te volgen via een liveblog met commentaar van Allard Kalff. “Op deze manier zal de race toch op afstand te volgen zijn en kunnen we alsnog een groot publiek bereiken om waterstof en efficiënte mobiliteit onder de aandacht brengen." zegt Elisa Gerritsen, van HAN Hydromotive. Door hun innovaties, willen de teams laten zien dat er nog grote sprongen te maken zijn in het verduurzamen van de mobiliteitssector. "We hopen jong en oud op deze manier te inspireren om na te denken over fossielvrij leven."

Datum: 7 juni 2021 |

Bron tekst: Green Team Twente |

Lees meer over #energietechnologie