EuroMouldings uit Nijverdal zet in op 100 procent ‘goed’ plastic

De flessen, jerrycans en andere plastic verpakkingen van EuroMouldings, worden overal in Europa gevuld. Smeermiddelen en chemicaliën komen het meest in de Nijverdalse verpakkingen terecht, maar ook vloeistoffen als limonadesiroop en ruitenwisservloeistof zitten vaak in de Twentse flessen. Vijfenveertig machines draaien 24/7 om verpakkingen te produceren van een halve liter tot en met jerrycans van 30 liter inhoud.

 

Manager Engineering en QA Erwin Wevers houdt zich onder meer bezig met de verduurzaming van het productieproces. “We gebruiken al jaren het afval dat ontstaat bij de fabricage, dus snijafval, maar ook  restafval dat voortkomt uit het opstarten en uitzetten van machines, opnieuw. Maar omdat de plastic verwerkende industrie  in 2030 naar 50 procent circulariteit moet en 100 procent circulariteit in 2050, zijn we al geruime tijd met veel meer zaken bezig.

In het kort

  • Duurzaamheid en circulariteit zijn ook bij het Twentse bedrijf EuroMouldings, waar plastic jerrycans, flessen en andere verpakkingsmaterialen van de band komen, hot topics. Manager Engineering en Quality Assurance Erwin Wevers is er dagelijks mee bezig.
  • Om te komen tot ‘100 procent circulair’ zoals in 2050 de bedoeling is, neemt het bedrijf nu al belangrijke stappen en volgt het alle ontwikkelingen in de kunststofindustrie op de voet.

Global Goal

global goal icon
Tien silo's

Brokken plastic die buiten de procesgang overblijven, zamelen we in. Het gaat om zo’n twee containers per maand, ongeveer tien silo’s per jaar. Een deel ervan verkochten we zodat andere bedrijven er producten van kunnen maken zoals kratjes en pallets. Sinds twee jaar kunnen we alles zelf omvormen tot schoon maalgoed en granulaat zodat we het weer in ons eigen proces kunnen inzetten.”

 

“Recyclen kan op dit moment alleen mechanisch”, legt Wevers uit. “Dat houdt in dat de verpakkingen opnieuw gebuikt worden nadat deze gereinigd en vermalen zijn. Dat doet ons zusterbedrijf Sanderman Cleaning Group Hengelo, dat sinds drie jaar ook tot de AST-familie behoort en waar wij een jaar eerder bij zijn aangesloten. De gebruikte vaten en jerrycans, worden zo door ons weer als grondstof ingezet.

Zeepachtige geur

Het is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan, want klanten willen uiteraard hun eigen herkenbare kleuren verpakkingen en gerecycled plastic is grijs van kleur. Bovendien moet de kwaliteit van de verpakkingen constant zijn. “Dat is, bij extern door ons aangekochte gerecyclede grondstoffen, één van de uitdagingen waar we voor staan”, vertelt Wevers. Ook de geur die kan ontstaan bij recyclen kan een probleem zijn. “Een verpakking die is gebruikt voor olie, neemt de geur op. Bij het omvormen ervan, komt de geur vrij. Dat geldt overigens ook voor shampoo- of wasmiddelflessen. Dat plastic heeft een zeepachtige geur waardoor het net als bij olieverpakkingen niet zomaar voor van alles gebruikt kan worden. Ook moet de ventilatie op de werkvloer anders omdat werken in zo’n lucht, hoewel onschadelijk voor de gezondheid, niet prettig is.”

 

Een andere manier is het hergebruiken van verpakkingen. Daarbij zouden de klanten van EuroMouldings hun lege flessen en jerrycans weer terugvragen van hun consumenten om deze zelf, na reiniging door ons zusterbedrijf Sanderman,  te hervullen. “Dan heb je het over een closed-loop”, zegt Wevers. “Ook hierin ontwikkelen we ons sterk binnen de AST groep.”

Suikerriet en maïs

Op een chemische manier recyclen is in de toekomst ook mogelijk als een additionele recycling. Bijvoorbeeld door middel van pyrolyse. “Dit gebeurt ook in de houtindustrie waarbij hout wordt omgevormd tot gas. In ons geval betekent dat dan dat we door een chemisch proces het her-ingenomen materiaal laten omvormen tot een oorspronkelijk plastic grondstof waarmee we alle soorten die we nodig hebben voor onze klanten, weer kunnen maken.”

En dan is er nog de hele andere tak van sport die nu nog in een beginfase verkeert, maar in de toekomst een vlucht zal nemen: verpakkingen produceren van ‘nieuwe’ grondstoffen, bioplastic. Te denken valt aan verpakkingen van plastic gemaakt op basis van suikerriet of -bieten of zelfs van mais.

Al met al moet er nog heel wat water door de zee voor het zo ver is: het is immers van belang dat je geld verdient met je bedrijf. “Onderaan de streep moet er natuurlijk wat overblijven. Recyclen en circulariteit zijn belangrijk en moeten hoog op de agenda staan, maar mensen vergeten vaak dat het veel geld, veel moeite en veel aanpassingen vergt om zover te komen. Ik vind dat we af moeten van het collectieve idee dat gerecycled materiaal goedkoper is dan nieuw materiaal. Zo is het niet. Het is belangrijk, maar niet gemakkelijk.”

Contactinformatie

EUROMOULDINGS BV
Ambachtsweg 3
7442 CS Nijverdal
+31 (0)548 61 10 07 info@www.euromouldings.com https://twente.com/organisaties/euromouldings

Global Goals

Datum: 8 april 2022 |

Bron tekst: EuroMouldings |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #circulair