Enschede heeft de primeur: wegonderhoud zonder cement en dus duurzaam

De Assinkskloosterweg in Enschede wordt de eerste straat in Nederland die zonder asfalt wordt onderhouden. In combinatie met de nieuwe freesmethode en schuimbitumen die worden gebruikt, wordt de weg volledig duurzaam opgeknapt.

In het kort:

Een combinatie van nieuwe technieken en het gebruik van cementloos asfalt zorgt voor unieke duurzame methode voor wegonderhoud
Enschede gebruikt ecofalt, een materiaal dat in tegenstelling tot asfalt bestaat uit 95 procent gerecycled materiaal.

Global Goal

global goal icon

Asfalt produceren levert, net als het maken van cement, veel CO2-uitstoot op. De gemeente Enschede heeft daarom samen met een bouwteam een wegonderhoudsproject opgestart om wat aan deze uitstoot te gaan doen. Het eerste project met deze volledig duurzame opbouw van een weg wordt gerealiseerd aan de Assinkskloosterweg in Enschede. Wethouder Jurgen van Houdt: “De resultaten van deze CO2 besparende weg zijn veelbelovend. We hebben kennis, expertise en uitvoeringskracht uit de markt bij elkaar gebracht. Zo zet Enschede samen met onze partners de volgende stap richting duurzaam wegonderhoud.”

 

Jaarlijks worden er veel wegen in Enschede in onderhoud genomen. Het asfalt wordt dan vervangen omdat het versleten is. Oude materialen worden opgebroken en afgevoerd om te worden vervangen voor nieuwe. De hoeveelheid CO2 die bij een traditionele uitvoering geproduceerd wordt is erg groot. Om hier wat aan te doen is voor een unieke uitvoeringsmethode gekozen. 

 

De bestaande asfaltweg wordt samen met de fundering in 1 werkgang op locatie door elkaar gefreesd en er worden schuimbitumen toegevoegd om de basis voor een nieuwe weg te realiseren. Deze techniek van doorfrezen en stabiliseren van bestaande asfaltwegen is niet nieuw. Het feit dat er voor het onderhoud aan de Assinkskloosterweg geen cement meer wordt toegevoegd als vul- en bindmiddel is wél uniek en wordt op deze locatie voor de eerste keer in Nederland toegepast. 

De nieuwe fundering wordt vervolgens niet meer afgewerkt met traditioneel asfalt maar met Ecofalt, een duurzaam alternatief voor asfalt. Dit materiaal wordt volledig koud geproduceerd en bestaat voor 95% uit gerecycled materiaal. Daarnaast wordt de productie van dit materiaal geen gas verbruikt. Dat tezamen levert een aanzienlijke besparing op van CO2. Ecofalt wordt lokaal geproduceerd en daarmee lopen hoofdaannemer Abbink Boekelo en gemeente Enschede voorop in vernieuwing en verduurzaming van de wegenbouwbranche.

 

Als laatste wordt het nieuwe wegdek afgedekt met Olivijn. Dat is een CO2-etend gesteente dat als slijtlaag wordt aangebracht. Het toepassen van dit gesteente zorgt voor verbetering van de luchtkwaliteit. En ook de nieuwe stenen in de inritten en in de berm langs de weg bevatten geen cement meer.   

 

Innovatief en duurzaam wegonderhoud komt niet zomaar tot stand. De gemeente Enschede werkt hierbij naast hoofdaannemer Abbink Boekelo Wegenbouw nauw samen met de bouwteampartners Freesmij, Rouwmaat Enschede, BMI Esha en IAT. 

Datum: 9 mei 2022 |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #materiaaltechnologie