Kennispark Twente

Kruisbestuiving voor toekomstbestendige innovaties

Een campus is een vruchtbare plek met kenniswerkers, een kristallisatiepunt voor open innovatie. Hier is de kans op kruisbestuiving het grootste. Kennispark Twente uit ondernemend Enschede in Twente, is een hightech-innovatiecampus waar baanbrekend onderzoek van Universiteit Twente en honderden startups, spinoffs en andere technologiebedrijven marktgerichte kansen benutten. 

logo Kennispark Twente
Continue reading below

Op unieke wijze brengt Kennispark Twente wetenschap, ondernemerschap en gebiedsbeleving bij elkaar. Hoogwaardige kennis wordt verspreid doordat kenniswerkers van verschillende grote en kleine bedrijven met elkaar technologische ervaring delen en kunde combineren. De kritische massa van deze Twentse toplocatie wordt vergroot door vruchtbare relaties met vele samenwerkingspartijen van buiten de campus en door tal van netwerken van toeleveranciers of andere kennisinstellingen in en buiten Twente. 

Dynamische clusters

Kennispark Twente vormt een fysieke basis van dynamische clusters. De hoogtechnologische focus van de hier gevestigde bedrijven helpt om de excellente eigenschappen van het Twentse hightech-ecosysteem te laten floreren of verder aan te scherpen. Vier elementen staan op deze succesvolle campus centraal. Allereerst focus op R&D en door technologie gedreven activiteiten van de aanwezige bedrijven. Daarnaast is het een hoogwaardige toplocatie met uitstekende vestigingsmogelijkheden en onderzoeksfaciliteiten voor bedrijven, zoals de moderne laboratoria, cleanrooms en testfaciliteiten van Universiteit Twente. Verder zijn manifeste kennisdragers ter plekke aanwezig die een substantiële omvang hebben en een sterke reputatie koesteren op specifiek thema’s of technologieën. Tegelijkertijd delen de aanwezige bedrijven en Universiteit Twente tal van kennisbronnen met elkaar om tot nog meer innovaties te komen door kennisvalorisatie, kennistransfer en businessdevelopment.  

Motor voor bedrijvigheid

De groei van bedrijven en werkgelegenheid op campussen als Kennispark Twente heeft de afgelopen jaren onverminderd doorgezet. Dit maakt deze campus tot een gewilde vestigingsplaats en motor voor nieuwe bedrijvigheid. Naast de concentratie van hoger opgeleide talenten, werkt hier ook een fors aantal middelbaar opgeleide talenten. In Nederland is Kennispark Twente één van de acht belangrijke innovatiecampussen. Het omvat de activiteiten van Universiteit Twente met toonaangevende onderzoeksinstituten, zoals MESA+ NanoLab. Daarnaast enkele open innovatiecentra en honderden hightech-bedrijven, waaronder tal van spinoffs, startups en scale-ups. Samen vormen deze ondernemingen en organisaties een hightech-ecosysteem dat internationale bedrijvigheid en toptalent aan zich weet te binden. Die positie wordt bekrachtigd door de samenwerking met Hogeschool Saxion, ROC van Twente en de andere Twentse toplocaties: Hightech Systems Park en Technology Base Twente.

Toekomstbestendige campus

De gebiedsstrategie van Kennispark Twente is gericht op een volhoudbare toekomst en bouwt verder aan deze dynamische campus. Twee pijlers staan hiervoor garant. Enerzijds het internationale profiel dat de innovatiecampus als toplocatie profileert op de sterke thema’s van Universiteit Twente en de aanwezige bedrijven. Anderzijds het doorbouwen aan een gebied met een gemeenschappelijke en hoogwaardige uitstraling door het toevoegen van de functies wonen, horeca en detailhandel. Nieuwe bedrijven kunnen met een eigen bedrijfspand realiseren met een kavel op maat. Daarmee worden zij onderdeel van deze innovatieve voedingsbodem. Met evenementen wordt de levendigheid zowel overdag als in de avond gestimuleerd. Hierbij vormt de ‘Flow of Innovation’ de verbinding en tevens een bijzondere route tussen het treinstation Kennispark en het campusterrein van Universiteit Twente. Tal van innovatieve toepassingen zijn langs het pad verwerkt. 

Knooppunt van bereikbaarheid

Kennispark Twente is zowel over de weg, per fiets als met het openbaar vervoer te bereiken. De innovatiecampus ligt vlakbij de autosnelwegen A35 en A1, langs de fietssnelweg F35 en heeft het treinstation ‘Kennispark’ aan de treinlijn van Enschede naar de rest van Nederland en Duitsland. Desgewenst is de campus door de lucht bereikbaar met zakelijk vliegverkeer via luchthaven Twente Airport. 

Ondernemersvereniging

De Ondernemersvereniging Kennispark behartigt de belangen van alle ondernemingen en organisaties die zijn gevestigd op de innovatiecampus. De ondernemersvereniging onderhoudt goede contacten met diverse overheden en andere kennisinstellingen, zoals Hogeschool Saxion.

Twentse toplocatie

Kennispark Twente is een van de vier toplocaties in ondernemend Twente, dat als geheel is gespecialiseerd in hightech-systemen en materialen (HTSM). De andere drie toplocaties zijn Technology Base in Enschede, High Tech Systems Park in Hengelo en XL Businesspark Twente in Almelo

Contactinformatie

The Gallery
Hengelosestraat 500
7521 AN Enschede
+31 (0) 53 489 4118 info@kennispark.nl www.kennispark.nl

Contactpersoon

Alfred Stobbelaar +31 (0)6 13 47 23 60 a.stobbelaar@enschede.nl