Het onvervalst vakmanschap van Tom Hemmink

Twente investeert volop in talent, onder andere met het Twents Fonds voor Vakmanschap.
Wat levert dit op voor de deelnemers? Tom Hemmink van hightechtoeleverancier Tuinte
uit Hengevelde gebruikt een scholingsvoucher uit dit fonds voor een training warmtebehandeling. ‘Ik pas mijn nieuwe kennis meteen toe op de werkvloer.’

In het kort:

  • Twente investeert in een Leven Lang Ontwikkelen
  • Het Twents Fonds voor Vakmanschap biedt scholingsvouchers en ondersteuningstrajecten met loopbaanconsulent aan Twentenaren die zich willen om-, her- of bijscholen in een vakrichting.
  • Tom Hemmink van hightechtoeleverancier Tuinte gebruikt een scholingsvoucher uit dit fonds voor een training warmtebehandeling.

Global Goal

global goal icon

Hemmink heeft voor dit gesprek zijn werk op de vloer even onderbroken. ‘Waar ik mee bezig was? Met een zogenaamde ‘center finger’ die in een speciale machine van Tuinte Solutions een veertje vasthoudt. Die machine assembleert vliegwielen voor benzinemotors van een klant van ons. Zij leveren motormaaiers, kettingzagen, bladblazers, dat soort dingen. Die ‘vingers’ slijten, maar met de juiste warmtebehandeling gaan ze langer mee.’

 

Hengeveldenaar Hemmink is een vakman, zo veel is meteen duidelijk. Een vakman die letterlijk zijn halve leven al bij Tuinte werkt: 21 jaar. Hij is er echter nog lang niet uitgeleerd en blijft zich ontwikkelen. ‘Ik begon hier ooit als leerling-plaatwerker en ben nu teamleider van de werkvoorbereiding. Zie het als een soort meewerkend voorman.’ Hemmink werkt bij Tuinte aan specifieke, hoogwaardige machineonderdelen en speciaalmachines (machines die specifiek voor een klant gemaakt worden, meestal voor automatisering van een productieproces) voor een groot aantal klanten. Tuinte is toeleverancier voor grote fabrikanten als ASML, VDL, Thales, VMI en NTS.

Specialisme

Terug naar de ‘center finger’, of eigenlijk de warmtebehandeling daarvan. Hemmink startte in het voorjaar van 2021 met de training van STODT, een praktijkopleider in Twente met specialisme in metaal. Naast hem volgen nog vijf collega’s van Tuinte de cursus. Hemmink: ‘Warmtebehandeling is een vak op zich. Het is ontzettend specialistisch werk. We leren hier of en hoe we warmtebehandeling moeten toepassen. Ik merk nu al dat het me veel brengt. In de dagelijkse praktijk, maar ook zeker in gesprekken met klanten en potentiële klanten. Ik kan hen nu in een vroeger stadium beter adviseren. Als je je klant een tekening laat zien, moet je zelf ook begrijpen wat de achterliggende gedachte is. Die adviesrol wordt erg gewaardeerd, merk ik. Ik begrijp hun vraag beter en weet dan vervolgens wat de opties zijn.’

Internationaal lasser

Het is voor Hemmink al de tweede keer dat hij een opleidings-voucher vanuit dit fonds ontvangt.

‘In 2019 voltooide ik met zo’n voucher de opleiding ‘International welding practicioner’ bij Lastechniek Oost in Hengelo. Ik heb daar ontzettend veel geleerd over lastechnieken en ISO-normeringen en kon daardoor doorgroeien naar mijn huidige functie. Dat diploma is wereldwijd erkend. Niet gek hè, voor een jongen uit Hengevelde? Het is prachtig dat er ook voor vakmensen dit soort kansen zijn in Twente. Onvervalst vakmanschap dat zich blijft ontwikkelen is onmisbaar.’ 

Leven lang ontwikkelen

Twente investeert in een Leven Lang Ontwikkelen. Door economische, maatschappelijke en technologische ontwikkelingen verandert de arbeidsmarkt in de regio in een hoog tempo. Investeren in vakmanschap blijft een must om de economie vitaal te houden. Daarom investeert de Twente Board met verschillende talentprojecten in talent. Het Twents Fonds voor Vakmanschap is daar een mooi voorbeeld van. Dit project is er voor werkenden, zzp’ers en werkzoekenden uit Twente die zich willen om-, her- of bijscholen in een vakrichting die helder perspectief biedt op de Twentse arbeidsmarkt.

 

Ook voor bedrijven is het van groot belang talent aan te trekken en te behouden. Zonder talent kunnen bedrijven niet bestaan en niet doorgroeien. Maar hoe doe je dit? Hoe zorg je ervoor dat jouw mede- werkers de juiste vaardigheden in huis hebben? En hoe blijf je als werkgever interessant voor talent? Techniekpact Twente heeft verschillende platformen in het leven geroepen, waar onder anderen mkb’ers en HR-professionals elkaar ontmoeten en kennis en kunde met elkaar delen. Meer informatie of aansluiten? Mail naar a.fiselier@techniekpacttwente.nl.

 

Help jij mee om talent aan te trekken, op te leiden en te behouden voor Twente? Maak dan samen met ons van Twente een hotspot om te werken, wonen en leven.

Datum: 13 juli 2021 |

Bron tekst: Jochem Vreeman |

Auteur: INN’twente

Lees meer over #talent