De torsiebox, het structurele verband van alle elementen

Een ander deel van het team met RED Engineers is binnen Solar Team Twente verantwoordelijk voor de structuur van de nieuwe zonneauto. Daartoe worden de verschillende elementen van de zonneauto gemaakt en in elkaar gezet tot een complete, stevige structuur.

Buiten- en binnenkant

De buitenkant van de zonneauto is de ‘shell’. Deze is ontworpen op basis van aerodynamica. Het zorgt ervoor dat de zonneauto tijdens het racen zo min mogelijk luchtweerstand heeft en alle onderdelen er precies inpassen. De ‘shell’ moet zo licht mogelijk zijn. Bij teveel hars ontstaat een te zware zonneauto. Bij te weinig hars is de ‘shell’ minder sterk. Daarom gebruikt Solar Team Twente zogeheten prepregs, pre-impregnated carbon. Dit is koolstofweefsel waar al precies de goede hoeveelheid hars in zit. De buitenkant van de shell is het belangrijkste, veel belangrijker dan de binnenkant, want de buitenkant moet zo glad mogelijk zijn in verband met de aerodynamica. En het moet exact de juiste maatvoering hebben. Daarom dient bij de productie de buitenkant van de ‘shell’ tegen iets aan te liggen dat gladheid en vorm heeft. Dit kan met een mal. De binnenkant van de mal heeft precies de vorm die de buitenkant van de auto moet krijgen. Dit heet de ‘plug’. De mal heeft dus een negatieve vorm. Als de zonneauto ergens bol moet worden, is de mal daar juist hol. De mal maakt het team zelf, ook van koolstofweefsel, zodat de mal net zo hard krimpt en uitzet als de ‘shell’. De ‘plug’ mag best wat meer uitzetten en krimpen. Als deze meer krimpt dan de mal, dan komen de mal en de ‘plug’ juist los van elkaar. Omdat de ‘plug’ een glad oppervlak heeft, heeft de zonneauto ook een gladde buitenkant.

Bekijk hier de talenten die gewerkt hebben aan het onderdeel torsiebox:

Torsiebox en wielophanging

Zodra de ‘shell’ klaar is, dan is deze wel sterk maar nog niet stijf genoeg. Net zoals een kampeerder weinig heeft aan een tent zonder tentstokken. De ribben in de zonneauto zijn de spreekwoordelijke tentstokken die voor stijfheid zorgen, doordat ze samen met de ‘shell’ een gesloten torsiebox vormen. De wielophangingen zijn verbonden aan de torsiebox. Alle krachten die op de zonneauto inwerken, lopen hier dus doorheen. Een torsiebox is goed te vergelijken met een schoenendoos. Zolang deze gesloten wordt gehouden, gaat er niet snel wat fout. Maar zodra de deksel eraf gaat, is de stijfheid direct grotendeels verdwenen. De ribstructuur van de zonneauto bestaat uit een combinatie van carbondozen. Het formaat van die dozenreeks is van essentieel belang voor de stijfheid.

Gladde laklaag

Het verlijmen van de ribben is een zeer precieze taak van het productieteam, want de constructie van de nieuwe zonnewagen kan alleen zo licht zijn doordat op het randje wordt ontworpen. Als twee ribben dan ten opzichte van elkaar niet netjes verlijmd zijn, dan kan dit grote gevolgen hebben in de racepraktijk. Daarom oefenen de teamleden het verlijmen van de hele ribstructuur een aantal keer. Doordat Solar Team Twente veel teamgenoten heeft, is het mogelijk om kritische onderdelen goed in de gaten te houden. Zo wordt de hele structuur enorm nauwkeurig geplaatst. Als de hele zonneauto af is, gaat deze naar de spuiterij. Hier wordt de mooie Twents-rode laklaag er overheen. Dat maakt de zonnewagen nog gladder en heel aerodynamisch maakt.

Sponsoren

Twentse sponsoren van Solar Team Twente:

 

  • MME Technology uit ondernemend Wierden
  • Steggink Metaal uit ondernemend Oldenzaal

Lees hier meer over deze hightech-bedrijven uit ondernemend Twente!

 

Overige sponsoren van Solar Team Twente:

 

  • Ansys uit Breda
  • Evonik Industries uit Essen in Duitsland
  • NLR uit Amsterdam en Marknesse

Bekijk alle onderdelen uit de #zonnewagen