Vorm volgt functie

Het structureel ontwerpen van de zonneauto’s van Solar Team Twente betreft het uitdenken en ontwerpen van de ‘shell’ en de interne ribstructuur. Dit omvat ook het volledige productieproces van alle onderdelen, waaronder de thermoset composiet en metalen onderdelen. Die interne structuur is de ruggengraat van de zonneauto en vormt de verbinding tussen de aerodynamische buitenschil en alle mechanica en elektronica aan de binnenzijde van de zonneauto.

Interne ribstructuur

De interne ribstructuur dient als structureel frame, zorgt voor verstijving van de bodydelen en vormt de veilige coureurscabine. Het ontwerpen van de structurele delen vindt plaats als het aerodynamische ontwerp in grove lijnen klaar is. In deze fase wordt de geometrie en de opbouw van de interne structuur bepaald. Met behulp van een geavanceerd rekenmodel wordt de thermoset composietconstructie doorgerekend, zodat een optimale lay-up en de beste vezelrichting kan worden bepaald. Dit vergroot de sterkte en impactresistentie van de zonnewagen, net zoals bij Formule 1 racewagens.

Bekijk hier de talenten verantwoordelijk voor het ontwerp:

Technische disciplines

In de praktijk van Solar Team Twente vergt het structureel ontwerpen een voortdurend zoeken van de juiste balans tussen alle technische disciplines. De grootste uitdaging is dat de krachten die de wielophanging te verwerken krijgt, optimaal worden opgevangen door de interne stijfheid van de structuur van de zonneauto. Door goed uit te denken hoe ieder onderdeel wordt geproduceerd, moet de gewenste aerodynamische vorm maximaal worden benaderd. Dit betekent: zonder randjes en kieren die de luchtstroming kunnen beïnvloeden, zonder enige kromtrekking van de buitenschil, en met een perfecte oppervlaktekwaliteit.

Bekijk hier alle onderdelen uit de #zonnewagen