De shell, het design van de buitenkant

Een aantal RED Engineers van Solar Team Twente is in gezamenlijkheid verantwoordelijk voor het aerodynamische ontwerp van de nieuwe zonneauto. Zij zorgen voor een hightech-antwoord op de vraag: ‘Hoe zorgt de beste vorm voor de meest optimale luchtweerstand?’ Per definitie een compromis uit vele opties.

Druppelvorm versus loodrecht

Het zonnepaneel bepaalt samen met de aerodynamica de vorm van elke zonneauto. Per definitie zit er echter een tegenstrijd in de vorm die elektrotechnici en aerodynamici willen. Voor de aerodynamica is een druppelvorm gunstiger, aangezien deze vorm minder luchtweerstand genereert. Voor de elektronica is dit juist slecht, omdat een zonnecel het beste presteert wanneer de zon loodrecht op het zonnepaneel staat. Wanneer een zonnepaneel sterk gekromd is, kunnen heel weinig zonnecellen loodrecht op de zon staan. Daarom is een plat zonnepaneel heel gunstig, maar dit zorgt wel voor meer luchtweerstand. De kunst is om het gouden compromis te vinden tussen de meest ideale stand van het zonnepaneel en de beste druppelvorm voor de aerodynamica.

Bekijk hier de talenten die gewerkt hebben aan het onderdeel shell:

Simulaties voor de werkelijkheid

De gulden middenweg vinden doet Solar Team Twente door het maken van simulaties. Niet alleen van de luchtweerstand die de zonneauto heeft, maar door de jaren heen heeft het team van RED Engineers zelf ook een computerprogramma ontwikkeld waarmee de teamleden de inkomsten van de zonenergie op het nieuw ontworpen zonnepaneel kunnen simuleren. Dit zonnecelmodel komt voort uit alle data die in de loop der jaren zijn verzameld. Deze data worden gebundeld en daarmee kan een goede inschatting worden gemaakt van op welk deel van de snelweg hoeveel zonenergie kan worden opgehaald met elke zonnecel. Zo kan het team de race door Australië feitelijk al voorrijden. Met de gegevens uit de simulaties voor de luchtweerstand en de zonintensiteit kan Solar Team Twente de meest perfecte vorm van de zonneauto bepalen.

Sponsoren

Twentse sponsoren van Solar Team Twente:

 

  • Tonzon uit ondernemend Enschede
  • Color-Up uit ondernemend Rijssen
  • MME Technology uit ondernemend Wierden
  • PPG Industries Netherlands uit ondernemend Hengelo

Lees hier meer over deze hightech-bedrijven uit ondernemend Twente!

 

Overige sponsoren van Solar Team Twente:

 

  • Ansys uit Breda
  • Fokker Aerostructures uit Hoogeveen

Bekijk alle onderdelen uit de #zonnewagen