Het remsysteem, racen als een zonnetje

Andere RED Engineers zijn binnen Solar Team Twente verantwoordelijk voor de bewegende delen van de zonneauto. De verschillende mechanische onderdelen vervullen een eigen functie tijdens het zo snel, efficiënt en veilig mogelijk racen met de zonneauto. Zoals het remsysteem.

Remmen op alle wielen

De reglementen van de World Solar Challenge verlangen dat het remsysteem van de zonneauto op alle vier de wielen remt. In eerdere edities van de race was het remmen op alleen de voorwielen voldoende. Zo vertoont iedere nieuwe zonneauto steeds meer overeenkomsten met reguliere personenauto’s. Daarnaast blijkt ook het stuursysteem elke twee jaar weer een interessante uitdaging door het ruimtegebrek. De breedte van de torsiebox is daarbij allesbepalend. Binnen de beperkte ruimte moet een volledig stuursysteem kunnen functioneren. Dat vergt ultiem teamwork tussen de technische studenten en met de hightech-partners uit de Twentse maakindustrie.

Bekijk hier de talenten die gewerkt hebben aan het onderdeel remsysteem:

Niet remmen, maar rijden

Zonneauto’s van Solar Team Twente beschikken over een tweeledig remsysteem met een mechanische rem en een elektrische, regeneratieve rem. Deze activeren de remblokken die vervolgens tegen de remschijven aandrukken. De coureur dient tijdens de World Solar Challenge door de outback van Australië zo min mogelijk te remmen om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Maar mocht er onverhoopt heel hard moeten worden geremd, dan kan dat en staat de zonneauto binnen enkele meters al stil omdat het voertuig lichtgewicht is en dus weinig massa heeft. Dat verkort de lengte van de remweg aanzienlijk. Wel zo veilig.

Sponsoren

Twentse sponsoren van Solar Team Twente:

 

  • Frejo Machinefabriek uit ondernemend Holten
  • H-Prom uit ondernemend Oldenzaal
  • Parts en Tools uit ondernemend Enschede
  • Heerbaart Jonman Metaal uit ondernemend Hengelo

Lees hier meer over deze hightech-bedrijven uit ondernemend Twente!

 

Overige sponsoren van Solar Team Twente:

 

  • Horstra Technology uit Hardenberg
  • Machinefabriek De Valk uit Valkenswaard

Bekijk alle onderdelen van de #zonnewagen