Mechanica, bewegende onderdelen

De mechanica in de Twentse zonneauto betreft alle onderdelen die bewegen ten opzichte van de structuur. Deze dynamische deelsystemen zijn de wielen, de motor, de voorwielophanging en achterwielophanging, het stuursysteem, het remsysteem en het beweegbare zonnepaneel.

Laag totaalgewicht

Bij het ontwerpen van de verschillende onderdelen is het hoofddoel om uiteindelijk een veilige en stabiele zonneauto te realiseren die als een totaalsysteem optimaal functioneert. Tegelijkertijd is het enorm belangrijk dat alle onderdelen zo licht mogelijk worden ontworpen. Dat kan als eerste worden gedaan door de zonneauto zo af te veren dat de krachten zo laag mogelijk worden gehouden, met behoud van goede rijeigenschappen. Vervolgens worden alle onderdelen op de computer doorgerekend om uiteindelijk het totaalgewicht van zonneauto zo laag te laten zijn.

Bekijk hier de talenten uit het mechanica team:

Rolweerstand

Als in de praktijk de zonneauto stabiel op de weg ligt, dan hoeft de coureur tijdens het racen slechts minimaal te corrigeren. Dit zorgt weer voor een lagere rolweerstand en daarmee voor meer snelheid. Tijdens het ontwerpproces van de deelsystemen wordt steevast gediscussieerd over de juiste balans tussen gewicht en risico. Het doel is om de verschillende onderdelen zo te ontwerpen dat ze onderweg niet kapot gaan, maar wel zo lichtgewicht mogelijk zijn.

Afstelling

Als alle deelsystemen van de zonnewagen zijn ontworpen en doorgerekend, dan worden de tekeningen opgestuurd naar de partners die zijn gespecialiseerd in het produceren van de diverse onderdelen. Vervolgens worden alle subsystemen in elkaar gezet. Op het moment dat de nieuwe zonneauto wordt geassembleerd, zijn alle deelsystemen perfect afgesteld. Tot aan de laatste dag van de race wordt de zonneauto door de mechanici van Solar Team Twente onderhouden om deze in topconditie te houden.

Bekijk hier alle onderdelen uit de #zonnewagen