Valentijn heeft zijn plek gevonden bij Twents technisch topbedrijf

Valentijn Velten is Product Manager bij Voortman Steel Machinery in Rijssen. Hij heeft bewust voor dit bedrijf gekozen, Voortman is namelijk innovatief, dynamisch en opereert op internationale schaal. Dat bevalt Valentijn goed. Twente bevalt hem sowieso goed, er zijn in de regio tal van technische bedrijven die aan zijn voorwaarden zouden voldoen. Ook het gevoel van vertrouwdheid en de nabijheid van zijn kenniskring doen hem in Twente blijven. Weten hoe hij zijn carrière heeft opgebouwd? Lees hieronder verder. 

In het kort

  • Valentijn zoekt innovatief, dynamisch en internationaal technisch bedrijf
  • Voortman Steel Machinery biedt Valentijn precies wat hij zoekt als technisch geschoold talent

Global Goal

global goal icon
Enter Twente

Valentijn Velten is nog maar 24 jaar, maar heeft zijn plek al helemaal gevonden. Hij is geboren en getogen in Enter. Daar woont hij nu nog, want hij heeft het er gewoon erg naar zijn zin. Al zijn familie en vrienden wonen in Enter of de omliggende dorpen, zijn vriendin woont in Markelo. “Mijn binding met Twente ligt in het samenzijn met vrienden en familie en de ontspanning en vertrouwdheid die je in deze regio hebt.” Daarnaast mag Valentijn graag een potje voetballen, wat hij ook bij zijn club in Enter doet. De korte reistijd naar zijn naasten én zijn werk vindt Valentijn prettig. Hij werkt momenteel bij Voortman Steel Machinery in Rijssen, wat onderdeel is van Voortman Steel Group

Technisch talent

Om bij dit Twentse topbedrijf terecht te komen heeft Valentijn een technisch studietraject afgelegd. Eerst heeft hij aan het ROC in Hengelo het versnelde traject voor Werktuigbouwkunde succesvol afgerond. Vervolgens is Valentijn doorgestroomd naar het Saxion, daar heeft hij de studie Werktuigbouwkunde vervolgd. Naast techniek, heeft Valentijn ook interesse voor de meer commerciële en bedrijfskundige kant van zijn vakgebied. Om die ambitie te verwezenlijken heeft hij de minor bedrijfopvolging gedaan en een vijfde studiejaar aan het Saxion gevolgd dat gericht is op technische bedrijfskunde. Dat speciale traject heet BK5. 

In de prijzen

Valentijn heeft met zijn afstudeerscriptie een mooie prijs gewonnen. Hij is in het jaar 2018 namelijk uitgeroepen tot beste afstudeerstudent van het Saxion. Dit afstuderen deed hij bij een systeem integrator uit Enter, Romias Robotics. “Ik deed onderzoek naar een totaaloplossing voor het bevoorraden van bewerkingsmachines, zoals draai- of freesbanken. Daarvoor heb ik een autonoom werkend systeem bedacht waarmee je met zelfrijdende voertuigen en industriële robots een machine kunt beladen en ontladen zodat er geen menselijk interactie meer nodig is.” Valentijn heeft deze prijs onder andere gekregen omdat hij heel goed heeft gekeken naar de behoefte bij bedrijf en klant. Na zijn studie ging Valentijn op zoek naar een technisch, innovatief, internationaal bedrijf in de regio. “Want die zijn er genoeg”, aldus Valentijn.

Voortman Steel Group

Voortman Steel Machinery is samen met Voortman Steel Construction onderdeel van Voortman Steel Group. In Steel Construction worden de producten van Steel Machinery toegepast voor productie en door dit zusterbedrijf snapt Voortman Steel Machinery maar al te goed de uitdagingen in de staalbouw. Voortman Steel Machinery ontwikkelt machines voor staalbouw en voor de maakindustrie. Voor de staalbouw zijn dat veelal balk bewerkende machines, voor de maakindustrie plaatbewerkingsmachines. Valentijn is Product Manager van de plaatsnijmachines. “In deze functie volg je de technische ontwikkelingen in de branches waarin Voortman actief is. Enerzijds ben je bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten, en anderzijds met het verbeteren van de huidige productrange.”

“Het is een job waarin een mix zit van technische ontwikkeling, wat ik uit mijn studie werktuigbouwkunde heb meegekregen, en een stukje strategie en marketing, dus de commerciële kant.

Valentijn wilde graag bij een internationaal opererend bedrijf werken. Dat is hem gelukt, Voortman verkoopt 90% van de machines buiten Nederland. Wat Valentijn ook leuk vindt aan het bedrijf is dat Voortman een verschuiving maakt van de traditionele rol als machinebouwer naar leverancier van een totaaloplossing, waarin software een steeds belangrijkere rol krijgt. “Het gaat erom dat wij een oplossing leveren aan de klant. Het motto van Voortman is ‘wij zijn jou’, Voortman snapt heel goed waar de klant tegen aanloopt, wat de problemen en dus ook de behoeften zijn. Dat maakt Voortman heel sterk op dit gebied.

Twente als technische regio

Valentijn is niet bewust in de regio gaan zoeken naar een baan, maar is in Twente gebleven omdat de bedrijven hier prima aan zijn voorwaarden voldeden. Er kwam uiteindelijk een lijst uit met minstens 20 bedrijven uit de regio die aan deze voorwaarden voldeden. “Denk bijvoorbeeld aan Voortman, Demcon, Thales of IMS. Zo heb je heel veel bedrijven die hier gewoon in de buurt zitten, er liggen hier genoeg kansen voor technische studenten. Daarnaast is de regio heel sterk bezig op het gebied van kennis en innovatie. Wat studenten ook aanspreekt is dat de UT en het Saxion beide ondernemende karakters hebben en zich ook zo positioneren.” 

“Waarom zou je de snelweg opgaan, als je om de hoek ook een innovatieve maakindustrie hebt, want interessante technieken liggen hier in de regio wel voor het oprapen.”


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 9 januari 2020 |

Bron tekst: Voortman Steel Group |

Auteur: Twente.com

Lees meer talentverhalen #twenteleeft