Twentse wetenschapper Bram Nauta krijgt hoge onderscheiding voor zijn werk in chiptech

Het regent prijzen voor Bram Nauta en zijn werk in de chiptechnologie. Gisteravond ontving deze onderzoeker van de Universiteit Twente de Stevinpremie van demissionair minister Robbert Dijkgraaf van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De Stevinpremie is de hoogste onderscheiding in de wetenschap voor een Nederlandse onderzoeker die kennis inzet voor de samenleving.

Bram Nauta is hoogleraar Integrated Circuit Design bij de Universiteit Twente en is de ontwerper van de Nauta-schakeling, een geïntegreerde schakeling die de basis legde voor energiezuinigig Bluetooth- en WiFi-chips. Deze vinding is de standaard in de chiptechsector. Iedereen heeft hier dagelijks mee te maken zo werden door zijn ontworpen schakeling smartphones compacter en werd micro-electronica energiezuiniger. Zijn werk lag ook aan de basis van draadloze communicatietechnieken als 5G, wifi en bluetooth.

De Stevinpremie honoreert in eerste plaats de maatschappelijke impact. Met deze prestatie krijgt de wetenschapper van de UT 1,5 miljoen euro om te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten die de kennis van het onderzoek benutten voor de maatschappij. NWO reikt maximaal twee premies per jaar uit.

Meer weten over Twentse chiptechontwikkelingen? In het Twentse ChipTech-cluster worden momenteel grote stappen gezet en sorteren de samenwerkende partners voor op een nationale strategie voor semicon, fotonica en quantum. Je leest er meer over op de website van ChipTech Twente.

Datum: 5 oktober 2023 |

Auteur: Wendy Kloezeman

Lees meer over #innovatie